Cum planificăm și cum scriem un proiect care să primească un punctaj cât mai mare în faza de evaluare a cererilor de finanțare? Având în vedere numărul foarte mare al cererilor de finanțare depuse, este necesar ca proiectele să fie scrise și pregătite respectând un set de reguli comune, înlesnind în acest fel procesul de evaluare și selecție. De aceea, indiferent de specificul proiectului, de valoarea ajutorului solicitat sau de forma de organizare juridică a solicitanților, toate proiectele trebuie să cuprindă:
- cerere de finanțare;
- plan de afaceri;
- documente suport, atașate proiectului cu rolul de a demonstra eligibilitatea solicitantului.
Procesul pentru evaluarea unei cereri de finanțare presupune parcurgerea următoarelor etape:
- verificarea conformității și a eligibilității;
- verificarea tehnico-economică.
Ghidul solicitantului conține indicații privind felul în care cele două verificări sunt efectuate, iar antreprenorii pot anticipa, încă de la momentul depunerii cererii de finanțare, rezultatul acestora. Ceea ce nu poate fi anticipat este nivelul concurenței și calitatea proiectelor depuse.
Evaluarea conformității și a eligibilității
Verificarea conformității și a eligibilității presupune o analiză a condițiilor pe care atât firma, cât și proiectul trebuie să le îndeplinească. În această etapă se vor verifica:
- respectarea termenului-limită anunțat pentru transmiterea documentației;
- încadrarea întreprinderii în categoriile de societăți eligibile (microîntreprindere, întreprindere mică sau întreprindere mijlocie);
- lipsa datoriilor fiscale către bugetul general și bugetele locale;
- utilizarea formularelor recomandate pentru întocmirea cererii de finanțare și a planului de afaceri;
- existența documentelor solicitate și valabilitatea lor la momentul depunerii cererii de finanțare;
- încadrarea proiectului în limitele minime și maxime ale ajutorului acordat.
Verificarea acestor criterii se face de către evaluatori, în baza unei grile de de verificare a conformității administrative și eligibilității cererii de finanţare. În situația în care proiectul este respins în această etapă, nu poate primi un punctaj și nu poate fi selectat pentru finanțare. Doar proiectele declarate conforme și eligibile vor fi verificate din punct de vedere tehnico-economic.
Verificarea tehnico-economică a proiectelor
Aspectele care determină punctaj suplimentar sunt amintite încă din etapa de pregătire a documentației, fiind aduse la cunoștința celor interesați prin intermediul ghidului solicitantului. Astfel, în această etapă, evaluatorii vor urmări modul în care proiectul îndeplinește criteriile de selecție. Fiecare linie de finanțare va avea criterii de selecție diferite, iar proiectul trebuie să îndeplinească acele condiții menționate în cadrul ghidului solicitantului aferent măsurii în cadrul căreia cererea de finanțare a fost depusă.
Unul dintre criteriile comune tuturor liniilor de finanțare este cel aferent domeniului în care proiectul se va realiza. Astfel, în funcție de codul CAEN al activității alese, evaluatorii vor atribui un punctaj diferit. Activitățile cu cele mai mari șanse de finanțare sunt, în cele mai multe situații, cele din sfera producției de bunuri. Alte domenii de activitate cu șanse sporite de finanțare sunt activitățile de IT, industriile creative sau serviciile. Activitățile de comerț sau lucrări de construcție au șanse limitate de a primi finanțare și sunt restricționate de la depunerea proiectelor sau au un punctaj foarte mic. Alte criterii de selecție comune mai multor linii de finanțare sunt:
- crearea de locuri de muncă este un criteriu ce asigură solicitantului un punctaj suplimentar. De multe ori, atunci când proiectele se află la egalitate de punctaj, acest criteriu este cel care va fi aplicat, fiind selectate pentru finanțare acele întreprinderi care asigură crearea unui număr mai mare de locuri de muncă;
- calitatea planului de afaceri, respectiv coerența documentației înaintate, justificarea costurilor și a bugetului solicitat prin oferte de preț, cataloage, site-uri web.
În cazul în care evaluatorii proiectului consideră că sunt necesare informații suplimentare pentru stabilirea eligibilității sau justificarea punctajului acordat, vor transmite reprezentantului proiectului o solicitare de clarificări, indicând totodată și termenul-limită pentru transmiterea răspunsurilor.
După analiza răspunsurilor primite, evaluatorii vor stabili dacă proiectul va fi respins în etapa de evaluare tehnico-economică sau va fi acceptat pentru selecția proiectelor. După finalizarea acestei etape, se va încheia un raport de evaluare, iar întreprinderile solicitante primesc confirmarea punctajului obținut.
Cum sunt selectate proiectele pentru finanțare
În cazul celor mai multe apeluri de proiecte, beneficiarii de fonduri europene sunt aleși în ordinea inversă a punctajelor obținute, în limita bugetului disponibil. Atunci când există egalitate de punctaj, iar selecția proiectelor nu poate fi făcută pe baza acestui criteriu, se vor aplica succesiv criterii suplimentare, conform instrucțiunilor din ghidul solicitantului, până la stabilirea unei ierarhii a proiectelor evaluate.
Alte criterii avute în vedere în cadrul procesului de selecție a proiectelor: Evaluarea cererilor de finanțare va ține cont și de alte aspecte, precum relevanța cererii de finanțare sau durabilitatea proiectului.
Revelanța proiectului privește felul în care activitățile și obiectivele proiectului respectă aria de interes a finanțatorului. Astfel, efectele proiectului trebuie să fie în strânsă legătură cu nevoile identificate ale grupului-țintă vizat de finanțator. Solicitantul trebuie să convingă asupra necesității și oportunității realizării investiției, asigurându-se că proiectul este încadrat într-o strategie națională, locală, regională, sau sectorială.
Durabilitatea (sau sustenabilitatea) proiectului se referă la capacitatea beneficiarului de a continua, după ce ajutorul financiar încetează, activitățile prevăzute în cadrul proiectului. Prin modul în care răspunde la acest criteriu, solicitantul trebuie să prezinte şi să convingă asupra modului în care proiectul va continua după ce investiţia iniţială a fost finalizată. Acest lucru este demonstrat prin intermediul planului de afaceri și a prognozelor economice și se regăsește în calculul de indicatori economici.
Citește mai mult despre cum îți poți spori șansele de finanțare în articolul privind întocmirea planului de afaceri sau în cel dedicat cererii de finanțare.
Comentarii articol (0)