În acest sens, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și al Fondurilor Europene (MDRAPFE) a publicat în dezbatere publică ghidul solicitantului pentru creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă. Această intenție de investiție se regăsește în cadrul Programului Operațional Regional, obiectivul specific 4.5 (POR 4.5) și vizează construirea sau dotarea liceelor tehnologice și a școlilor profesionale.
Termenul-limită de transmitere a observațiilor și sugestiilor este 18 aprilie 2017, urmând ca ulterior să fine anunțată perioada în care pot fi transmise cererile de finanțare.
Cine poate solicita acest ajutor nerambursabil
Această linie de finanțare va fi disponibilă doar următoarelor categorii de beneficiari eligibili:
- unităţi administrativ-teritoriale (autorităţi ale administraţiei publice locale);
- instituții ale administraţiei publice locale care au primit în administrare infrastructura educaţională;
- forme asociative între cele două categorii de beneficiari eligibili.
Prin intermediul acestui apel de proiecte, un solicitant poate depune o singură cerere de finanțare, care va viza un singur obiectiv de investiţii, respectiv o singură unitate de infrastructură educaţională. Pentru a putea depune o cerere de finanțare, solicitantul trebuie să dovedească dreptul de proprietate publică, de administrare sau concesiune a infrastructurii educaționale.
Apelul de proiecte va fi deschis în regiunile mai puțin dezvoltate, ceea ce înseamnă că pot primi finanțare din fonduri europene școlile profesionale și liceele tehnologice din toate regiunile țării, mai puțin regiunea București-Ilfov.
Alocarea financiară totală pentru acest apel de proiecte nu a fost încă anunțată, precum nici distribuția acestora către cele șapte regiuni de dezvoltare eligibile. Bugetul disponibil va fi anunțat după parcurgerea perioadei de dezbatere publică și va fi inclus în cadrul normelor metodologice finale ce însoțesc această linie de finanțare.
Valoarea eligibilă a unui proiect poate fi cuprinsă între 100.000 de euro și 6,7 milioane de euro. Astfel, prin intermediul cererii de finanțare, solicitanții din categoriile eligibile, așa cum au fost detaliate mai sus, pot cere ajutor nerambursabil de 98% din valoarea eligibilă a bugetelor indicative. Diferența de 2% trebuie să fie contribuția proprie a unităților administrativ – teritoariale sau ale instituțiilor din administrația publică locală. Acestea sunt obligate, de asemenea, să acopere integral eventualele cheltuieli neeligibile ce pot interveni în implementarea proiectelor.
Ce tipuri de cheltuieli sunt eligibile
Solicitanții pot include în cadrul propriilor proiecte cheltuieli legate de:
- construirea sau reabilitarea infrastructurii educaționale pentru învățământul profesional și tehnic;
- modernizarea sau extinderea acestor obiective de investiții;
- echiparea și dotarea liceelor și a școlilor profesionale.
De asemenea, vor putea fi decontate cheltuielile implicite ale unui proiect finanțat din fonduri nerambusabile, precum:
- consultanța pentru pregătirea și implementarea proiectului;
- cheltuielile pentru informare și publicitate, inclusiv pentru diseminarea informațiilor de interes public;
- auditul financiar al proiectului.
Investiția trebuie să fie finalizată cel târziu la data de 31 decembrie 2023, termenul maxim în care proiectele cu finanțare europeană se pot implementa. La stabilirea valorii proiectului se va avea în vedere prevederile încadrarea în paritatea 2.600-2.800 euro per participant direct la procesul educaţional. În cazul lucrărilor pentru care nu există standard de cost se vor prezenta documente justificative care au stat la baza stabilirii costului aferent (minim trei oferte de preț echipamente, liste de cantități și prețuri unitare provenite din surse verificabile și obiective).
Care sunt obligațiile beneficiarului, după ce proiectul este finalizat?
Pentru investiția propusă, solicitantul trebuie să mențină investiția realizată pe o perioadă de cinci ani de la efectuarea plății finale.
Beneficiarul care a implementat un proiect finanțat din fonduri europene va fi obligat, pe termenul de cinci ani anterior menționat, să nu realizeze o modificare substanțială care afectează natura, obiectivele sau condițiile de realizare și care ar determina subminarea obiectivelor inițiale ale acestia.
Acest program de finanțare nu este încă activ, normele metodologice de implementare aflându-se până la data de 18 aprilie 2017 în dezbatere publică. Depunerea proiectelor va fi posibilă doar în cadrul apelului de proiecte ce va fi anunțat în perioada următoare.
Apelul lansat va fi unul competitiv, proiectele depuse urmând a fi selectate pentru acordarea finanțării în funcție de îndeplinirea unor criterii tehnico-economici ce vor fi incluși în ghidul solicitantului final.
Comentarii articol (0)