Controversele creșterii salariului minim, titrează capital.ro.
În România, dublarea salariului minim pe economie în ultimii șapte ani nu a avut efecte negative până acum asupra forței de muncă sau a inflației, arată concluziile unui studiu realizat de economiștii Cristian Socol și Marius Marinaș. Alți economiști au opinii divergente și pun accent pe creșterea costurilor angajatorului și necorelarea cu productivitatea.
Salariul minim este un indicator care provoacă dintotdeauna discuţii între economişti. În acest an, controversele s-au accentuat în condiţiile în care salariul minim trece prin mai multe etape de majorare, iar veniturile angajaţilor bugetari sunt de asemenea în creştere puternică. Principala problemă ridicată de cei care se opun majorărilor este sustenabilitatea economică.
MADR reînfiinţează 6 centre de cercetare, ne informează curierulnational.ro.
Acestea vor trece în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”, urmând să fie finanţate atât din venituri proprii, cât şi din subvenţii de la bugetul de stat.
Staţiunile de Cercetare-Dezvoltare reorganizate vor activa în domeniile pomicultură, legumicultură, creşterea ovinelor şi caprinelor şi combaterea eroziunii solului.
Curtea de Conturi arăta în ultimul său raport că, în 2009, Academia de Ştiinţe Agricole avea 1.044 de cercetători. În 2016 mai erau doar 467.
La mai puţin de o lună de când Curtea de Conturi a publicat raportul său privind activitatea de cercetare-dezvoltare în agricultură şi zootehnie, prin care explica motivele înjumătăţirii cercetătorilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a iniţiat mai multe proiecte de hotărâri de guvern prin care propune fie înfiinţarea, fie reorganizarea a şase astfel de staţii.
Comentarii articol (0)