Atâta timp cât datorăm, potrivit legii, contribuție pentru pensie, nu ne putem retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat. Explicația este simplă: contribuția noastră obligatorie la CAS este de 10,5%, potrivit legislației fiscale, iar faptul că aproape jumătate din acest procent merge în buzunarul unei entități private, iar cealaltă parte în buzunarul statului nu influențează caracterul obligatoriu al contribuției integrale de 10,5%.
Cu alte cuvinte, așa cum nu putem cere de la bugetul statului să ni se dea înapoi sau să nu ni se mai perceapă contribuțiile la sănătate, contribuția la pensie ori impozitul pe venit, tot așa nu putem cere banii de pensie care merg la fondurile private. Procentul din CAS care este administrat privat, printr-un fond de pensii, este de 5,1% în prezent. Ceea ce înseamnă că la bugetul asigurărilor sociale merg restul de 5,4% din cota obligatorie de CAS de 10,5% prevăzută de Codul fiscal.
"Contribuţia la fondul de pensii este parte din contribuţia individuala de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii", se stabilește în Legea nr. 411/2004. Fie că ne încadrăm în categoria celor până în 35 de ani, pentru care pensia privată este obligatorie, fie că avem peste 45 de ani și am optat pentru aceasta, nu ne putem retrage din sistemul de pensii administrat privat atâta timp cât datorăm asigurări sociale la sistemul public de pensii.
Acești bani se întorc însă la noi în momentul în care atingem vârsta legală de pensionare. Mai înainte de termen, banii pot fi retrași doar în două situații:
- beneficiarul pensiei se pensionează pe caz de invaliditate (de gradul I sau II);
- beneficiarul moare, caz în care banii vor putea fi retrași de moștenitorii de drept, ca plată unică sau pot fi transferați în contul acestora, dacă și ei la rândul lor sunt beneficiari ai unei pensii.
Notă: Despre aceste situații excepționale de încasare anticipată a banilor de pensie privată obligatorie puteți afla mai multe din acest material.
Cât despre pensia facultativă, cei care contribuie cu bani în plus pentru a-și asigura traiul la bătrânețe pot să ceară plata sumelor depuse în cont abia la momentul împlinirii vârstei de 60 de ani sau în caz de invaliditate, potrivit Legii nr. 204/2006. Despre condițiile în care se poate primi pensia facultativă și când aflați mai multe aici.
Discuția retragerii banilor de la fondurile de pensii private a reînceput în contextul speculațiilor legate de naționalizarea Pilonului II de pensii private (adică cele obligatorii, nu facultative). În urma anunțului trimis de fondul NN clienților săi prin care-i avertiza de acest pericol, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a declarat printr-un comunicat de presă că poziția luată de NN este "excesivă și neavenită", negând că ar exista discuții la nivel oficial despre o posibilă naționalizare a pensiilor private.
Miercuri, în urma ședinței Executivului, ministrul finanțelor publice, Viorel Ștefan, a criticat și el informațiile presupus nejustificate pe care le-a oferit NN clienților săi. "Având în vedere gravitatea acestei situaţii, în cursul dimineţii am avut consultări cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară şi i-am rugat să-i convoace pe administratorii implicaţi în gestionarea pilonului II de pensii pentru a închide definitiv acest subiect şi a comunica în mod oficial şi în mod unanim că nu există un astfel de scenariu posibil" a precizat ministrul în declarația sa, considerând că cei de la NN și-au subminat propriile interese prin declarațiile lor.
Astăzi, ASF a transmis printr-un comunicat că a decis să sancționeze compania NN cu o amendă contravențională în valoare de 750.000 de lei, precum și pe directorul general al companiei de pensii cu suma de 100.000 de lei. Sancțiunile au fost stabilite în urma poziției NN și a informațiile pe care le-a distribuit aceasta clienților săi.
Cât despre creșterea cotei de 5,1% care merge către fondurile private (Pilonul II), ministrul a declarat că va fi luată în calcul când se va stabili bugetul pentru anul viitor, dar nu a oferit o promisiune în acest sens.
Comentarii articol (24)