Ionuț Mișa, numit joi ca ministru de finanțe, a declarat că Pilonul II de pensii va fi desființat în viitorul apropiat, după cum transmiteau cei de la Digi24. Nu este prima dată când se discută despre soarta Pilonului II anul acesta, pentru că în aprilie un important fond de pensii private din România anunța cu privire la naționalizarea acestui pilon. Totuși, potrivit lui Mișa, banii acumulați acolo nu ar urma să intre în vistieria statului, decât dacă contribuabilii nu vor putea opta pentru mutarea lor în Pilonul III.
„Pilonul II, da, se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III, cel privat. Vor opta între posibilitatea de a le administra statul și să le ofere o pensie sau să fie un privat care să le ofere acest lucru (...) La nivelul Pilonului II de pensii, astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care ar primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, conform declarației citate de Digi24.
Totuși, declarația lui Ionuț Mișa a fost contrazisă ulterior atât de viitorul premier, Mihai Tudose, cât și de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. În urma acestor luări de poziții, inclusiv Mișa a revenit asupra declarațiilor sale și a spus: "Nu se desfiinţează, nu se naţionalizează. A fost o eroare pe care mi-o asum", potrivit celor de la Digi24.
Când vorbim de pensiile private ale românilor, ne raportăm la Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Sistemul de pensii private obligatorii a fost introdus în România în 2008, când statul s-a hotărât să cedeze fondurilor de pensii private o parte din contribuția noastră la asigurările sociale (5,1% merg către fondul privat, iar restul de 5,4% merg la stat). Potrivit legii, persoanele în vârstă de până la 35 de ani care sunt asigurate în sistemul public de pensii trebuie să adere la un fond de pensii. De asemenea, persoanele până în 45 de ani, care sunt deja asigurate și contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond.
Astfel că, spre deosebire de partea din contribuția noastră care merge în vistieria statului, partea cealaltă, adică pensia privată obligatorie, merge într-un cont administrat privat, însă asta nu înseamnă că aceștia nu se vor mai întoarce la noi într-un final, la vârsta pensionării. Acești bani vor fi un venit în plus față de pensia din sistemul public și sunt banii acumulați actualmente în Pilonul II de pensii private.
Cei care vor să plătească în plus însă, adică să aibă o pensie mult mai mare, pot să opteze pentru cel de-al doilea tip de pensie privată, respectiv pentru pensia facultativă - contribuția la Pilonul III de pensii. Raportându-ne la afirmația făcută azi de Ionuț Mișa, românii vor putea opta pentru ca banii lor să meargă la acest din urmă pilon, care nu va fi desființat. Dacă ne permitem o speculație, cel mai probabil, lucrurile vor sta astfel: românii vor trebui să ceară expres transferarea banilor în Pilonul III; dacă nu vor cere acest lucru, banii probabil că se vor duce automat la stat.
Potrivit statisticilor recente de ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), sunt puțin peste 6.900.000 de participanți la Pilonul II de pensii, iar la Pilonul III sunt în jur de 426.000 de participanți.
Comentarii articol (3)