avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... pensie privata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

pensie privata

Buna seara!
Am contribuit trei ani la pilonul I de pensii private, iar in octombrie 2012 am incetat contractul de colaborare cu firma la care am lucrat.Am sunat la fondul de pensii la care am aderat, unde mi s-a comunicat suma care s-a acumulat, dar mi s-a spus ca nu pot ridica aceasta suma decat in momentul in care voi indeplini varsta legala de pensionare. Este adevarat sau nu?
Cel mai recent răspuns: Mihai Lupu , Consultant asigurari 22:25, 3 Februarie 2013
Da, este adevarat, ce vi s-a spus.
Ar trebui sa cunoasteti urmatoarele informarii despre sistemul de pensii:
Pentru pilonul I, care reprezinta pensia obligatorie de la stat, angajatorul contribuia inainte de aparitia pilonului II, cu aproximativ 22,5% din venitul brut pe care vi-l datoreaza la CAS, iar dvs cu restul de 10.5% din venitul dvs brut. Odata cu aparitia pilonului II, care este o forma de contributie la un fond de pensii administrat privat, o parte din aceasta contributie merge la stat si o alta parte mai mica la acel fond la care ati aderat.
Pentru pilonul I si II, sumele acumulate se pun la dispozitia persoanei asigurate la implinirea varstei de pensionare legala (care, in prezent, este de 65 ani pentru barbati si 63 ani pentru femei).
Mai exista si pilonul III, care reprezinta pensia facultativa, precum si pilonul IV, care reprezinta o forma de economisire si protectie de genul unui contract de asigurare de viata, care la maturitate se poate converti intr-o pensie privata.
Pentru pilonul III si IV pensii private, suma acumulata de contractantul acestei forme de protectie se pune la dispozitia acestuia la maturitatea contractului, care nu poate fi mai mica de data implinirii varstei de 60 ani (pentru pilonul III) sau de 55 ani pentru pilonul IV.
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2013
Mihai Lupu, Consultant asigurari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie privata pilon 2 georgetag georgetag as dori sa ma lamuriti in legatura cu pensiile private: -care sunt termenele limita de inscriere, - de cand a intrat in vigoare, -care este dobanda la ... (vezi toată discuția)
Contributie pilonul 2 de pensie rosehusky rosehusky Buna seara, Are cineva idee daca, dupa noua lege a pensiilor, militarii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa contribuie la pilonul 2 de pensii? ... (vezi toată discuția)
Obligatii angajat plata pensie privata de angajator alin1971 alin1971 Am gasit in intrebarile adresate ANAF pe facebook urmatoarea intrebare: \\"Pentru pensiile private pilonul III, angajatorul poatededuce o cheltuială maximă ... (vezi toată discuția)