Articol scris de Magda Popescu
Un studiu făcut de Universitatea Columbia arată că 85% dintre părinţii americani cred că este important să le spună copiilor că sunt deştepţi. ”Ești cel mai deștept” - este cea mai auzită laudă de către copiii americani și, cred părinții, că aceste cuvinte sunt ca un înger păzitor al copiilor, care îi asigură că aceștia nu se vor subestima mai târziu. Dar un număr din ce în ce mai mare de studii indică din ce în ce mai insistent că situaţia stă exact invers. Să-i spui copilului tău că e deştept nu-l va scuti de performanţe proste. De fapt, le va provoca.
Alt studiu, susținut de Angela Duckworth, o cunoscută cercetătoare din America, arată că cea mai important trăsătură pe care trebuie să o aibă un copil (și un adult, de altfel) pentru a avea succes este perseverența. Asta înseamnă că cel mic dezvoltă capacitatea de a rămâne interesat și de a depune eforturi susținute în urmărirea până la capăt a obiectivelor pe termen lung. Sau, altfel spus, capacitatea de a nu renunța atunci când dai de greu. Când îi lăudăm pe copii pentru că sunt deştepţi, mesajul pe care-l transmitem este acesta: “Fii în continuare deştept, nu risca să faci greşeli.” Astfel, copiii evită situațiile riscante din cauza fricii de eșec.
Iată ce să spui copilului ca să se simtă iubit și orientat spre succes
„Vezi, ai reușit singur!“. Autonomia este una dintre cele mai bune cadouri pe care le putem face copiilor noștri. Este important ca cei mici să fie pregătiți să facă față vieții, să fie independenți, curajoși. Pentru asta, au nevoie să- i lăsați și să-i încurajați să facă orice fel de activitate care nu îi pune în pericol.
„Toată lumea face greșeli. Nu îți face griji!”. Este vorba de a le încuraja încercările și de a nu-i pune la zid atunci când nu reușesc.
„Te iubesc”. Teoretic, o expresie simplu de spus și adevărată în cazul tuturor părinților. Practic, sunt persoane care își exprimă sentimentele mai ușor, alții mai greu. Spunându-i copilului ce simțim, ne asigurăm că știe și conștientizează, indiferent de ce se întâmplă sau de modul în care se comportă. Seara, chiar înainte de culcare, este un moment bun pentru a le reaminti cât de iubiți sunt.
„Vrei să mă ajuți?“ - Stima de sine crește și se consolidează în cazul copiilor atunci când simt că îi apreciem și că ne bazăm pe ajutorul lor. De acea, este bine ca cei mici să fie implicați în toate activitățile casnice, să ajute să pună masa, să ude florile, să strângă hainele și jucăriile. Și întotdeauna cu reacții pozitive după activitate - ”Îți mulțumesc pentru ajutor, altfel nu cred că luam cina la timp”.
„Îmi place când …“. Tuturor ne place să știm că ceea ce facem este și pe placul altora. Deci, ar fi frumos să evidențiem orice detaliu pozitiv în comportamentul lor, caracterul lor, eforturile lor, talentele, ideile. „Îmi place când îți ajuți sora să se îmbrace“, „îmi place când faci temele singur…“.
„Am auzit!“. Părinții sunt partenerii lor cei mai importanță. Ascultarea activă este singura modalitate de a intra în lumea lor. Aceasta ne permite să avem acces la personalitatea copilului, care este încă în formare. De asemenea, ne ajută să le transmitem că noi îi înțelegem și îi respectăm. Așa că e nevoie să uităm de telefon, tabletă, laptop și să-i ascultăm în adevăratul sens al cuvântului.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)