Autorizația de construire este documentul fără de care nu putem să ridicăm o construcție în mod legal, adică cu respectarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție. Cel care emite autorizația este fie președintele consiliului județean, fie primarul, în funcție de tipul de lucrări, iar legea prevede că actul se emite în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentaţiei cerute.
Legea impune practic autorității emitente să se încadreze în acest termen, pentru că altfel riscă o amendă între 5.000 și 30.000 de lei. În realitate, autoritățile nu par foarte speriate de această limită de timp și de amenda pe care ar putea să o primească de la ISC, întrucât întârzie uneori nejustificat de mult cu aceste autorizații.
"Este de notorietate faptul că toate primăriile sectoarelor municipiului București înregistrează întârzieri nejustificat de mari în emiterea autorizațiilor de construire, fapt ce atrage crearea unor prejudicii mai mici sau mai mari in sarcina solicitantului autorizației", ne semnalează avocata Irina-Maria Predonu. "Personal, deși legea prevede un termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii, am întâlnit clienți care au obținut autorizația și cu întârzieri de un an de zile".
De ce i-ar interesa pe solicitanți să știe de amenda pe care ar putea să o primească autoritățile? Pentru că ei au posibilitatea să facă o sesizare la ISC pentru a le atrage atenția inspectorilor de abuzurile comise la eliberarea autorizațiilor de construcție.
"Recomand ca remediu sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții, care poate fi făcută personal de către solicitantul autorizației, fără niciun fel de costuri adiacente. Și cred că, dacă oamenii s-ar mobiliza și ar proceda în consecință, și autoritățile și-ar schimba conduita. Sigur că în afară de remediul ce constă în sesizarea Inspectoratului, orice persoană căreia i s-a încălcat un drept sau i s-a cauzat o vătămare, are deschisă și calea unei acțiuni în contencios administrativ", ne-a transmis Irina-Maria Predonu.
Avocata consideră că sesizarea ISC e cea mai la îndemână soluție pentru cetățean. O acțiune în instanța de contencios administrativ ar dura ceva mai mult și ar presupune niște cheltuieli, în primă fază.
"Totodată, în măsura în care solicitantul este prejudiciat ca urmare a întârzierii nejustificate privind emiterea autorizației de construire, consider că poate solicita pe cale judecătorească repararea respectivului prejudiciu (ar fi, de exemplu, ipoteza în care o persoană care dorește să construiască o locuință este forțată să plătească chirie o lună, două, cinci, un an în plus, strict din cauza neglijenței funcționarilor din primării)", ne-a mai spus aceasta.
Cum facem o sesizare la ISC?
Așa cum ne-a indicat și avocata, putem face o petiție la ISC pentru a ne plânge de întârzierile nejustificate ale autorităților, iar asta nu ne costă absolut nimic. Odată sesizat, Inspectoratul este obligat să cerceteze problema.
De altfel, reprezentanții ISC au confirmat pentru redacția noastră că un cetățean poate face o reclamație direct la ISC, în scris, depusă personal la registratura instituției sau transmisă prin poștă/ curier/ poșta electronică (la adresa isc@isc.gov.ro). Ideal este să încercăm să oferim inspectorilor cât mai multe detalii despre problema noastră.
În plus, există o prevedere în Legea nr. 50/1991 care ne poate convinge de faptul că autoritatea emitentă va fi sancționată cu o amendă, așa cum scrie în lege, iar nu cu un simplu avertisment: "În condițiile prezentei legi (Legea nr. 50/1991 - n.red.) nu se aplică sancțiunea avertisment", se prevede în actul normativ.
Comentarii articol (5)