Cu excepția submăsurii 6.2 destinată înființării unor activități non-agricole la țară, interesul pentru aceste fonduri este încă scăzut, ca urmare a faptului că în prima lună de la deschidere se pot depune doar proiecte ce opțin un punctaj foarte ridicat. Începând cu data de 1 iunie, punctajul solicitat la depunerea proiectului va fi mult diminuat, astfel că antreprenorii care nu au putut depune încă cereri de finanțare o vor putea face în perioada imediat următoare.
Fonduri europene pentru activități non-agricole în spațiul rural
Antreprenorii interesați de înființarea sau dezvoltarea unor afaceri non-agricole în spațiul rural, mai au la dispoziție, în continuare, o singură linie de finanțare, după ce fondurile disponibile prin intermediul submăsurii 6.2 au fost epuizate în doar cinci zile de la deschidere, deși punctajul solicitat a fost de 90 de puncte dintr-un total de 100 de puncte. Antreprenorii care încă nu au depus cereri de finanțare, ca urmare a punctajului inferior esitmat, nu vor putea obține finanțare în acest an.
1. Înființarea unor activități non-agricole în spațiul rural
Fondurile disponibile prin intermediul submăsurii 6.2 destinate înființării unor activități non-agricole în spațiul rural au fost epuizate în doar cinci zile de la lansare. În acest interval de timp, au fost depuse 3.059 de proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 161 de milioane de euro, cu mult peste bugetul disponibil anunțat la începutul sesiunii de doar 21,8 milioane de euro.
Interesul major este justificat prin faptul că în cadrul acestei linii de finanțare nu a fost solicitată o contribuție proprie, banii europeni fiind acordați în două tranșe: 70% ca avans și 30% sub forma unei tranșe finale.
Antreprenorii ce vor fi selectați în cadrul acestei linii de finanțare vor implementa proiecte destinate înființării unor activități de prestări servicii pentru populația din spațiul rural: service și întreținere auto, centre de fotocopiere, centre de reciclare a deșeurilor menajere, lucrări de instalații electrice, sanitare, etc.
2. Înființarea sau dezvoltarea unor afaceri non-agricole
Antreprenorii interesați în continuare de demararea unor activități non-agricole în spațiul rural mai au la dispoziție, până în data de 31 iulie, doar această submăsură. Până în prezent au fost depuse doar zece proiecte, totalizând aproximativ 1,8 milioane de euro. Linia de finanțare va fi deschisă până în data de 31 iulie, existând posibilitatea de a fi închisă mai devreme de această dată dacă valoarea proiectelor depuse va depăși de două ori bugetul disponibil de 35 de milioane de euro.
În acest caz, banii pot fi folosiți pentru acoperirea cheltuielilor cu investiția inițială, antreprenorul fiind obligat să susțină activitatea economică din fondurile generate de afacere. Ajutorul nerambusabil nu este 100%, beneficiarii contribuind cu 10% în cazul activităților de producție, agro-turism sau servicii medicale sau cu 30% în cazul serviciilor pentru populația rurală.
Începând cu data de 1 iunie, punctajul obligatoriu va fi diminuat de la 80 de puncte la doar 70 de puncte, ceea ce va duce, în mod automat, la creșterea numărului de cereri de finanțare depuse.
Fonduri europene pentru agricultură
Agricultura va primi, în acest an, fonduri importante pentru înființarea sau dezvoltarea unor ferme mici, pentru încurajarea fenomenului de asociere a fermierilor, sau preluarea unor exploatații agricole de către fermieri tineri, cu vârsta sub 40 de ani. Tot ce trebuie să faci este să calculezi dimensiunea exploatației agricole pe care o deții și, în funcție de aceasta, să accesezi una dintre liniile de finanțare de mai jos:
1. Investiții în exploatații agricole
Submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” are la dispoziție un buget total de 218 milioane de euro, împărțiți astfel:
- 33 de milioane de euro la dispoziția fermierilor din zona Deltei Dunării;
- 185 de milioane de euro la dispoziția fermierilor din restul țării.
În cadrul acestei măsuri, fondurile alocate pot fi utilizate pentru realizarea unor construcții cu destinație agricolă (grajduri, silozuri, sere și solarii etc), achiziția de echipamente și utilaje specifice activităților desfășurate în cadrul fermei (tractoare, combine agricole, săli de muls, tancuri de răcire a laptelui etc). Sunt eligibile atât fermele agricole vegetale, cât și fermele zootehnice. De asemenea, persoanele interesate de investiții în ferme mixte, în cadrul cărora cultivă cereale și cresc animale, pot primi, de asemenea, finanțare nerambursabilă.
În cele două săptămâni scurse de la lansarea măsurii de finanțare au fost depuse doar șapte proiecte având o valoare totală de aproape zece milioane de euro.
2. Investiții în exploatații pomicole
Prin intermediul submăsurii 4.1.A, proprietarii de livezi, dar și cei care vor să înființeze o astfel de afacere, beneficiază de o alocare financiară de 105 milioane de euro, dintre care cinci milioane sunt rezervate zonei Deltei Dunării, iar restul bugetului fiind la dispoziția antreprenorilor din restul țării. Până în prezent, a fost depusă o singură cerere de finanțare în valoare de aproximativ 122 de mii de euro.
3. Bani pentru tinerii fermieri
Fermierii ce dețin exploatații de mici dimensiuni pot accesa două programe de finanțare, începând de astăzi:
Prima linie de finanțare este 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Prin intermediul acesteia, persoanele care încă nu au împlinit 41 de ani în la data depunerii cererii de finanțare, pot solicita un sprijin financiar nerambursabil de 40.000 sau 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricile.
Principala condiție pe care tinerii interesați de încasarea acestui sprijin de instalare trebuie să o îndeplinească este să preia sau să înființeze, prin efort financiar propriu, o fermă agricolă, pentru care să solicite ajutor nerambusabil în primii doi ani de activitate. Bugetul disponibil acestei linii de finanțare este de 170 de milioane de euro, fiind așteptată finanțarea unui număr cuprins între 3.400 și 4.250 de tineri fermieri.
De la lansarea măsurii și până în prezent, doar 73 de tineri fermieri au solicitat sprijin pentru instalarea la conducerea unei exploatații agricole.
4. Fonduri europene pentru ferme de mici dimensiuni
Submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” acordă sprijin nerambusabil de până la 15.000 de euro fermelor de mici dimensiuni, care își propun dezvoltarea și extinderea, ca urmare a realizării proiectului. Fermierii nu trebuie să contribuie financiar la implementarea proiectului, iar 75% din fonduri vor fi încasate în avans. Bugetul disponibil este de 105 milioane de euro, având, de asemenea, o dublă alocare:
- cinci milioane de euro se vor afla, începând de astăzi, la dispoziția micilor fermieri din Delta Dunării;
- o sută de milioane de euro vor putea fi accesați de către fermele amplasate în restul țării;
Dacă întregul buget va fi consumat, ceea ce este de așteptat, atunci vor fi sprijinite 7.000 de ferme mici. Până în prezent, doar 34 de mici fermieri au solicitat ajutor financiar nerambusabil în cele două săptămâni care au trecut de la deschiderea sesiunii de primire a proiectelor.
Este încurajată asocierea în agricultură
Prin intermediul măsurii 9.1 „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol”, este alocat un buget total de șapte milioane de euro, dintre care două milioane sunt rezervate sectorului pomicol. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este încurajarea înființării și funcționării administrative a grupurilor de producători, recunoscute în conformitate cu prevederile legislației naționale.
Până în prezent, nu au fost înregistrate cereri de finanțare în cadrul aplicației electronice gestionate de către AFIR.
Decontarea cheltuielilor cu consultanța, în cazul anumitor proiecte
Schema de minimis „Sprijin pentru servicii de consultanță în vederea implementării proiectelor de investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole”
În cadrul acestei linii de finanțare, beneficiarii eligibili sunt doar acele societăți comerciale care au optat pentru decontarea serviciilor de consultanță aferente proiectelor pentru care s-au încheiat contracte de finanțare cu AFIR, prin intermediul schemei GBER aferentă investițiilor în unități de prelucrare a produselor agricole. Bugetul disponibil pentru decontarea cheltuielilor de consultanță sunt de 12 milioane de euro.
Până în prezent, au fost depuse doar trei cereri de finanțare, totalizând un buget de aproximativ 57 de mii de euro.
Pregătirea proiectului necesar accesării fondurilor
Antreprenorii interesați de accesarea oricărei linii de finanțare dintre cele prezentate mai sus trebuie să întocmească o documentație economică și tehnică, conform specificațiilor din ghidul solicitantului, pe care să o depună online, prin intermediul aplicației dezvoltate pe site-ul AFIR. Astfel, pregătirea și depunerea unui proiect presupun parcurgerea următoarelor etape:
1. Întocmirea planului de afaceri, prin intermediul căruia întreprinderile detaliază istoricul, activitățile desfășurate, dar și inevstiția propusă pentru finanțare. În cadrul oricărui plan de afaceri trebuie întocmită o prognoză economică ce trebuie să demonstreze sustenabilitatea afacerii, după ce ajutorul financiar nerambursabil va înceta.
2. Redactarea unei cereri de finanțare pentru proiectul urmărit. Acest document este, practic, un rezumat al planului de afaceri, având rolul de a prezenta, într-o manieră succintă, obiectivele urmărite, bugetul solicitat și sursele de finanțare pe care antreprenorul le ia în calcul, pe lângă banii europeni, pentru implementarea propriului său proiect.
3. Obținerea documentelor suport. Orice proiect va presupune obținerea unor documente justificative, care să demonstreze îndeplinirea condițiilor de eligibilitate solicitate de către finanțator. Acestea cuprind, în cele mai multe cazuri, documente precum:
- copii ale actelor de înființare (certificat de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului, Act constitutiv),
- situații financiare încheiate în ultimul an, oferte financiare și tehnice pentru investiția propusă, etc.
Cererea de finanțare este depusă online, scutind, astfel, antreprenorul de deplasări fizice la sediul finanțatorului. În prezent, toate solicitările de finanțare se depun online, prin intermediul unui cont de utilizator înregistrat în platforma AFIR. După ce contul este creat, antreprenorii vor încărca documentele, scanate în .pdf, și vor transmite solicitarea de finanțare către oficiul județean în care va avea loc implementarea proiectului.
Trebuie reținut faptul că verificarea pe teren se realizează ori de câte ori expertul evalautor consideră că este necesar. Scopul verificării pe teren este de a controla datele și informaţiile cuprinse în documentele transmise cu elementele existente pe amplasamentul propus. Solicitanții ale căror cereri de finanțare au fost selectate pentru acordarea ajutoarelor financiare nerambusabile vor fi notificați cu privire la prezentarea documentelor originale depuse în copie în sistemul electronic.