Așa cum se vehicula încă din luna mai, Executivul a votat într-un final plafonarea indemnizației lunare de creștere a copilului. Indiferent de veniturile părintelui, aceasta nu mai poate depăși 8.500 de lei lunar, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 644 din 7 august 2017, însă plafonarea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017.
"Indemnizația lunară prevăzută la alin.(1) (adică indemnizația de creștere - n.red.) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, și nu poate fi mai mică de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată și nici mai mare de 8500 lei", potrivit actului. Raportat la prevederile care se aplică încă pentru indemnizațiile cuvenite pentru august, minimul indemnizației nu se modifică, deci nu poate fi mai mică de 1.232,5 lei.
Discuțiile referitoare la plafonarea indemnizației au început de la programul de convergență al Guvernului Grindeanu pentru 2017-2020 (documentul poate fi accesat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice). "În vederea utilizării eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestații sociale ar fi oportună plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins între 5.000 – 10.000 lei, dar şi introducerea cardului social de beneficii", scrie în program.
Până în vara anului trecut însă, indemnizația avea și un plafon maxim, care se calcula prin raportare la un indice fix. Concret, valoarea maximă pentru concediul de creştere a copilului până la vârsta de un an era de 3.400 de lei, iar pentru concediul de creștere a copilului de până la doi ani, maximul era situat la 1.200 de lei.
Oricare dintre părinți poate cere, în anumite condiții, concediul și indemnizația de creștere a copilului. Condiția esențială este ca părintele să fi obținut venituri impozabile în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. Mai mult, indemnizația și concediul se cuvin pentru fiecare dintre nașteri, dacă părinții au mai mult de un copil. Despre modul cum se obține acest tip de concediu și indemnizația aferentă puteți citi în acest material.
Comentarii articol (28)