avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate

Buna ziua! Am intrat in prenatal in data de 2.09.2019, inca nu am primit primii bani pe prima luna. Mi s-a zis de la Hr, ca prenatal + postnatal inseamna 85% din venitul net, in conditiile in care eu stiam altceva.
In caz de nerespectare a virarii sumei corecte, cui ma adresez?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:05, 21 Octombrie 2020
85% din venitul net, - avand ca interval de referinta veniturile pe ultimii 2 ani, calculate din una in care s-a nascut copilul.
De ex, aprilie- se va calcula pe ultimii 2 ani, incepand cu luna aprilie acum 2 ani.
Daca veniturile au fluctuat, se va face media aritmetica a veniturilor, si se va plati 85% din net.
Instanta va solutiona aplicarea injusta a acestui cuantum/ recalcularea.
Puneti la dispozitie acte doveditoare cu veniturile pentru care ati platit taxe si impozite pe ultimii 2 ani
La concediul de creștere a copilului (CCC) și indemnizația aferentă au dreptul și mama, dar și tatăl copilului, potrivit legislației în vigoare, atâta timp cât au obținut venituri salariale sau alte feluri de venituri impozabile în cel puțin 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului. De curând, legislația pentru acest concediu și indemnizația sa a primit două modificări importante: e vorba de valoarea indemnizației pentru al doilea CCC și de limita de venituri ce pot fi obținute simultan cu indemnizația.

Suma de bani pe care o pot primi părinții care stau acasă cu copiii lor are o limită minimă și una maximă, sumă care se raportează la veniturile nete obținute de aceștia. Numai că, în perioada de CCC, pe lângă indemnizația aceasta, părinții nu mai pot obține alte feluri de venituri, cu câteva mici excepții - iar limita aceasta s-a modificat, de curând, fiind crescută printr-o lege adoptată de Parlamentari.
Atât mama, cât și tatăl copilului au dreptul la concediul și indemnizația de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap), potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010.
"Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară", prevede actul normativ amintit.
O întrebare frecventă a viitorilor părinți privind acordarea acestui concediu și a banilor aferenți este legată de perioada minimă de muncă. Mai exact, ordonanța prevede că e obligatoriu ca salariata/salariatul să fi lucrat măcar 12 luni ca să beneficieze de concediu și banii aferenți. Nu neapărat consecutive, dar e obligatoriu ca cele 12 luni să fie în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. E necesar însă ca munca să se fi făcut cu acte în regulă, iar nu fără contract, pentru că vor trebui dovedite acele perioade de muncă cumva.
Totuși, cele 12 luni de venituri salariale necesare anterior naşterii copilului pot fi constituite integral şi din perioade în care, de exemplu, mama/tatăl solicitant a beneficiat de şomaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fără plată.
Important! Banii și concediul de creștere a copilului se cuvin pentru fiecare dintre nașteri, dacă părinții au mai mult de un copil.
În afară de condițiile de mai sus, părintele care vrea să intre în CCC trebuie să îndeplinească și următoarele condiții:
să fie cetățean român, străin sau apatrid (adică fără cetățenie);
domiciliul/reşedinţa să-i fie pe teritoriul României;
locuiește în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
Atenție! Nu se transferă de la un părinte la altul dreptul la CCC. Dacă ambele persoane din familie au dreptul la CCC, regula este că cel puțin o lună din perioada totală a CCC este alocată uneia dintre persoanele care nu a cerut acest drept. Astfel că, dacă mama intră în concediul de creştere, tatăl trebuie să stea şi el în concediu, în locul mamei, cel puţin o lună.
Indemnizația de creștere a copilului
Potrivit ordonanței, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.
Atenție! Printre viitorii părinți apare adesea întrebarea cu privire la cumularea indemnizației cu salariul. Pe perioada concediului de creștere a copilului există dreptul la indemnizația aceasta, bani acordați tocmai în considerarea faptului că cel în concediu nu merge la muncă și nu primește salariu. Cine vrea să se întoarcă la muncă termină acest concediu mai devreme, dar pierde astfel indemnizația de creștere, din moment ce redevine salariat (reluarea raportului de muncă suspendat).
Încă de la începutul anului trecut au apărut schimbări importante în privința minimului și maximului acestei indemnizații. Chiar dacă ea se calculează ca procent din media veniturilor nete, nu poate fi sub 1.250 de lei și nici peste 8.500 de lei (indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în CCC).
"Cuantumul minim al indenizației nu poate fi mai mic decât suma rezultată prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (care e 500 de lei - n.red.), denumit în continuare ISR și nici mai mare de 8.500 lei", prevede, mai exact, OUG nr. 111/2010.
Până la acest moment nu au apărut în spațiul public discuții referitoare la creșterea limitelor indemnizației și nici cu privire la stabilirea unui nou mod de calcul a acesteia.
Notă: În perioada 23 martie - 16 septembrie 2018, din pricina unor modificări fiscale, care au obținut (și) venituri din drepturi de autor nu le-au putut valorifica în contextul indemnizației de CCC, însă chestiunea a fost remediată anul trecut și cei care au avut de încasat diferențe de bani de la stat au făcut-o, teoretic, până la finele lui 2018.
La începutul lui mai 2019, în OUG nr. 111/2010 a apărut o modificare de bun augur pentru părinții care solicită indemnizația de CCC la al doilea concediu de creștere, la mai puțin de un an de la încetarea primului CCC: aceasta poate fi egală cu cea de la primul concediu, chiar dacă din calcule ar ieși o indemnizație mai mică decât cea primită la primul concediu de creștere.
Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2019
Biscuite otravit, utilizator
Eu ma refer la prenatal si postnatal, unde se iau in considerare ultimele 6 luni lucrate, unde se calculeaza 85% din venitul brut - 25% CAS.
Stiu ca la ccc conteaza 12 luni lucrate din ultimele 24, si vorbim de 85% din venitul net din aceasta perioada.

Biscuite otravit a scris:

85% din venitul net, - avand ca interval de referinta veniturile pe ultimii 2 ani, calculate din una in care s-a nascut copilul.
De ex, aprilie- se va calcula pe ultimii 2 ani, incepand cu luna aprilie acum 2 ani.
Daca veniturile au fluctuat, se va face media aritmetica a veniturilor, si se va plati 85% din net.
Instanta va solutiona aplicarea injusta a acestui cuantum/ recalcularea.
Puneti la dispozitie acte doveditoare cu veniturile pentru care ati platit taxe si impozite pe ultimii 2 ani

Buna ziua.eu am lucrat cu contract din luna iulie 2019 ,din data de 16 martie 2020 mi s.a suspendat contractul pana la 1 Aprilie cand am intrat in somaj tehnic pentru 2 luni(aprilie,mai), am reluat munca pentru luna iunie, in iulie am avut medical iar din august am intrat in risc,eu acum avand 29 de saptamani de sarcina urmand sa nasc la sfârșitul lui Decembrie , imi afecteaza la acordarea CCC?
Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2020
AnaisNi, utilizator
Nu va afecteaza dreptul, posibil doar cuantumul indemnizatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate Nora.dana Nora.dana Buna ziua, Am aflat ca sunt gravida, iar contractul meu de munca se incheie cu 90 de zile inainte de data nasterii. Pot sa beneficiez de concediu prenatal? Si ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate si indemnizatie crestere copil Bmarinela Bmarinela Buna ziua, Lucrez la o firma din 20 mai a.c., recent am aflat ca sunt insarcinata si ar trebui sa nasc prin aprilie,vreau sa stiu daca beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Șomaj si indemnizație creștere copil M1993 M1993 Bună ziua. Am o întrebare sunt însărcinată în 5luni. Urmează sa fiu data în șomaj în luna aprilie. As vrea sa știu dacă din șomaj se poate intra ... (vezi toată discuția)