Eliminarea plafonării indemnizațiilor pentru creșterea copilului era prevăzută într-un proiect de lege ce a primit miercuri votul decisiv la Camera Deputaților, dar măsura nu se mai regăsește în varianta adoptată recent.
Măsura plafonării la valoarea de 8.500 de lei a indemnizației de creștere a fost introdusă în a doua parte a anului 2017, având ca scop, potrivit guvernanților momentului, utilizarea eficentă a resurselor bugetare.
Pe lângă eliminarea plafonării indemnizației pentru creșterea copilului, proiectul prevedea, într-o formă anterioară celei adoptate de Parlament acum, și schimbarea modului în care se calculează valoarea acesteia. Mai exact, cuantumul minim al indemnizației ar fi trebuit să nu mai fie calculat în funcție de valoarea indicatorului de referință (ISR), ci în funcție de valoarea salariului minim brut pe țară.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 stabilește că valoarea indemnizației “este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei”.
Propunerea apăruse, în 2019, în contextul în care valoarea ISR era neschimbată din 2010, în timp ce, în aceeași perioadă, valoarea salariului minim brut crescuse de mai multe ori. Astfel, odată cu creșterea valorii minime a indemnizației de creștere și eliminarea plafonului maxim al acesteia, inițiatorii se așteaptau ca natalitatea să crească, deoarece aceste măsuri ar fi încurajat și femeile de carieră să facă cel puțin un copil, dar, probabil, o astfel de măsură nu poate fi acoperită din bugetul actual și, între timp, valoarea ISR a mai crescut. Din 2022, valoarea ISR se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.
Astfel, regulile actuale, respectiv plafonarea la 8.500 de lei a indemnizației de creștere și modul de calcul în raport cu valoarea ISR, se vor păstra în continuare.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)