Propunerea legislativă urmărea să modifice Legea 273/2044 privind procedura adopției, astfel încât persoanele singure care adoptau să primească un concediu de acomodare de doar șase luni, în loc de un an, dar să primească o indemnizație cu un cuantum minim egal cu 3,4 înmulțit cu indicele social de referință (ISR) și un maxim de 85% din media veniturilor nete obținute în anul anterior adopției, în limita a 8.500 lei. La momentul lansării propunerii, indemnizația de acomodare se acorda pentru un an și era în cuantum lunar fix de 1.700 lei, respectiv 3,4 ori ISR de la acea vreme.
Cum spuneam, propunerea legislativa a fost depusă în vara lui 2019, iar de atunci legislației adopției a suferit modificări în sensul dorit de inițiatorii propunerii, astfel că proiectul a fost respins de către deputați în ședința de plen de astăzi.
În noiembrie 2020, prin Legea 268/2020, s-a stabilit că indemnizația lunară de acomodare reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anterior datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției, condiție similară celei pentru indemnizația de concediu de creștere al copilului (CCC), prevăzută de OUG 111/2010.
Aceeași lege a stabilit că indemnizația de acomodare nu poate fi mai mică de 3,4 ori ISR, ceea ce înseamnă la ora actuală 1.787 lei, și nu poate depăși 8.500 lei - similar cu indemnizația de CCC.
Reamintim regulile generale privind concediul de acomodare și indemnizația aferentă: poate fi cerut și de persoane singure, și de unul dintre membrii unei familii, pentru a beneficia de concediu de acomodare, cel îndreptățit trebuie să își suspende contractul de muncă sau activitatea pe bază căruia solicită indemnizația timp de un an, se acordă și alte sume de bani de la stat în funcție de necesitățile copilului (vârsta mai mare, handicap, diferite boli). Ghidul adopției pentru acest an scris de redacția noastră poate fi consultat aici.
Atenție! Propunerea legislativă nu va mai ajunge să se aplice. Pentru că ea a fost respinsă definitiv în Parlament, parcursul ei legislativ se încheie.
Comentarii articol (0)