Reprezentanții ANAF au negat astăzi informația care circulă zilele acestea prin presă despre stabilirea unor „ținte” de amendare a contribuabililor, pentru atragerea de bani suplimentari la bugetul statului.
„În urma alegațiilor apărute în presă referitoare la transmiterea unei circulare ANAF către Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice pe tema impunerii unui «target» de atragere de sume suplimentare de către inspectorii fiscali, facem următoarele precizări: La nivelul ANAF nu a fost transmisă nicio circulară referitoare la impunerea unor ținte pentru atragerea de sume suplimentare, de către inspectorii fiscali. (...) Precizăm că președintele ANAF, domnul Bogdan Nicolae Stan, a solicitat Direcției Generale de Integritate demararea unei anchete privind apariția în mass-media a unui document intern, aparținând Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași, care nu a fost aprobat de conducerea instituției”, este explicat în comunicatul de presă.
În același timp, reprezentanții Fiscului au menționat că „în sarcina ANAF au fost stabilite o serie de obiective, atribuții și măsuri, în domeniul îmbunătățirii colectării impozitelor, taxelor, contribuțiilor sociale și a altor sume datorate bugetului general consolidat”, făcându-se referire, în principal, la:
- creșterea conformării voluntare;
- reducerea evaziunii fiscale şi a economiei subterane;
- îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilii;
- creşterea eficienţei colectării;
- stabilirea unor ţinte şi orientarea acţiunilor de inspecţie fiscală către domeniile cu risc mare de evaziune, în baza analizei de risc efectuate.
În documentul de presă este subliniat că acțiunile de control ale ANAF nu sunt aleatorii, ci că acestea sunt desfășurate, în funcție de nivelul riscului, la firmele supuse în prealabil analizei de risc.
„Astfel, pentru asigurarea îmbunătăţirii colectării veniturilor la bugetul general consolidat şi în scopul monitorizării şi evaluării activităţii organelor fiscale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a dezvoltat un sistem modern de indicatori de performanţă cantitativi şi calitativi ce sunt stabiliţi în deplină concordanţă cu dispoziţiile legale în vigoare şi Strategia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru perioada 2017-2020”, mai scrie în comunicat.
Notă: Informații despre controalele Fiscului prognozate la firme, în cursul anului 2017, pot fi găsite aici. În altă ordine de idei, cei interesați să afle cum pot scăpa cu bine de un control al Fiscului pot participa la conferința organizată de AvocatNet.ro în București pe 30 mai 2017.