Primele informații statistice publicate de către ONRC privind structura pe categorii de vârstă a oamenilor de afaceri din România a fost publicată în august 2013, moment în care tinerii sub 29 de ani dețineau 11,45% din totalul celor 711.601 întreprinderi active.
Începând cu acest moment și până în prezent, indiferent de măsurile implementate de-a lungul timpului de autorități, interesul tinerilor pentru înregistrarea unor afaceri s-a situat pe o pantă descendentă, aceștia deținând doar 9,71% din totalul întreprinderilor active la finalul anului 2016.
Conform datelor statistice publicate de ONRC, la finalul lunii martie, peste 63% din cele 822.097 de societăți comerciale active înregistrate în România erau deținute de persoane cu vârsta peste 40 de ani.
Structura pe categorii de vârste a acționarilor și asociaților este prezentată mai jos:
- 9,66% dintre asociați și acționari aveau vârsta până la 29 de ani;
- 26,98% dintre ei aveau vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani;
- asociații și antreprenorii cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani dețineau împreună 30,68% din numărul firmelor active în România;
- persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani dețin 17,04% din capitalul social al firmelor românești;
- persoanele cu vârsta de peste 60 de ani dețin 15,65% din capitalul social al firmelor românești.
La sfârșitul lunii martie, persoanele fizice autorizate și titulare ale unor întreprinderi individuale erau în număr de 284.239, conform datelor statistice furnizate de ONRC.
Structura pe categorii de vârstă a PFA-urilor situația este relativ asemănătoare: tinerii sub 29 de ani reprezintă, la finalul lunii martie 2017, doar 13,46% din numărul total, în scădere de la 16,91% cât reprezentau la finalul anului 2013.
ONRC a redus semnificativ costurile privind înregistrarea unei afaceri
Relaţia dintre antreprenori şi ONRC a fost considerabil ușurată, începând cu data de 1 februarie 20117, odată cu eliminarea a numeroase taxe şi tarife, percepute de instituţie atât la înfiinţarea entităţilor, cât şi pe parcursul existenţei acestora sau chiar la radiere.
Astfel, au fost eliminate taxele percepute la constituirea unei entităţi, fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc) sau fără personalitate juridică: persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau familială.
Prin urmare, antreprenorii îşi pot înfiinţa SRL ori PFA mult mai uşor, în condiţiile în care costurile pentru înfiinţarea unei astfel de entităţi au fost micşorate semnificativ - informaţii suplimentare sunt aici.
Cu toate acestea, numărul întreprinderilor înființate după intrarea în vigoare a acestei reduceri aplicate de ONRC, nu a înregistrat o creștere spectaculoasă, după cum se poate observa și din tabelul de mai jos, în care informațiile sunt prezentate comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Din tabelul de mai sus se poate observa că, după intrarea în vigoare a reducerilor de taxe percepute de ONRC, antreprenorii și-au pierdut interesul pentru înregistrarea unor afaceri debutante, preferând înregistrarea ca persoane fizice autorizate sau titulari ai unor întreprinderi individuale, numărul acestor entități fiind în creștere cu aproape 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Lansarea unor noi linii de finanțare din fonduri europene și naționale
Lansarea, în această perioadă, a unor linii de finanțare ce sprijină antreprenoriatul au contribuit, fără îndoială, la creșterea numărului de întreprinderi înființate la ONRC, însă ele nu au avut impactul scontat asupra tinerilor afaceriști.
Astfel, în perioada 3 – 7 mai 2017 a fost deschisă submăsura 6.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, prin care antreprenorii din spațiul rural au putut solicita fonduri nerambursabile de până la 70.000 de euro, fără contribuție proprie. În perioada în care sesiunea a fost activă, au fost depuse peste 3.000 de proiecte, în special ale unor firme nou-înființate.
Cu toate acestea, numărul întreprinderilor înființate de către tineri nu a înregistrat , după cum am arătat la începutul acestui articol, o creștere spectaculoasă.
Situația ar putea fi schimbată prin lansarea, la finalul acestei luni, a programului Start-up Nation România, care va aloca fonduri de până la aproximativ 44.000 de euro pentru înființarea unor noi afaceri. În cadrul acestei sesiuni de depunere a proiectelor vor fi eligibile doar întreprinderile înființate după data de 30 ianuarie 2017, astfel că este așteptată o creștere a numărului de afaceri înregistrate la ONRC.