Modificarea formularelor 208 și 209 este prevăzută în Ordinul ANAF nr. 1.886/2017 pentru modificarea modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare ale formularelor 208 „Declarație informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal“ și 209 „Declarație privind veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal“, ce a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 518 din 4 iulie 2017.
În cazul Declaraţiei informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, adică formularul 208, schimbările erau necesare ca urmare a noului mod de stabilire a venitului impozabil din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, precum și a impozitului pe venit datorat, introdus prin Ordonanța de urgență nr. 3/2017.
Practic, de la 1 februarie 2017, persoanele care vând case și terenuri sunt scutite de impozit dacă se încadrează într-un plafon de 450.000 de lei, peste această sumă aplicându-se o cotă unică de impozitare de 3% - detalii, aici. În acest context, se cerea adaptarea formularui 208, prin:
- eliminarea informației referitoare la perioada de deținere a proprietății imobiliare, cota de impozitare aplicabilă nemaifiind determinată de acest indicator;
- introducerea informației referitoare la venitul impozabil, la nivelul tranzacției și pe beneficiari de venit;
- completarea informației privind actul notarial translativ al dreptului de proprietate, pentru toate tranzacțiile cuprinse în formular;
- introducerea informației privind cota deținută de beneficiarii de venit, din proprietatea imobiliară transferată.
Potrivit referatului de aprobare ce a însoțit Ordinul ANAF nr. 1.886/2017 în forma sa de proiect, trebuiau corectate și mai multe erori semnalate la completarea declarației, astfel încât să existe o evidență mai clară asupra informațiilor declarate de notarii publici.
Vă reamintim că formularul 208 se completează şi se depune, conform normelor în vigoare, de către notarii publici care au obligaţia calculării, încasării şi virării impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.
Potrivit instrucţionilor de completare, formularul 208 cuprinde informații privind tranzacțiile prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate și ale dezmembrămintelor acestuia asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, supuse impozitului pe venit.
Cât privește formularul 209, respectiv Declarația privind veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, aceasta vizează persoanele fizice care realizează venituri supuse impozitului pe venit din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, în situaţia în care transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor sau terenurilor se face prin altă procedură decât cea notarială.
În cazul acestui document, noutățile sunt următoarele:
- eliminarea informației referitoare la perioada de deținere a proprietății imobiliare, cota de impozitare aplicabilă nemaifiind determinată de acest indicator;
- introducerea informației privind cota deținută de beneficiarul de venit, din proprietatea imobiliară transferată;
- declararea valorii tranzacției înscrise în documentul de transfer, în vederea stabilirii de către organul fiscal a venitului impozabil.
Notă: Mai multe detalii despre completarea și depunerea formularelor 208 și 209 găsiți aici.