Ordinul ANAF nr. 892/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 430, din 28 iunie 2012, stabileste un nou model pentru formularul 209 - Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, iar instructiunile de completare a formularului vor suferi si ele modificari.
Declaratia 209 se completeaza de catre persoanele fizice care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, in situatia in care transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor sau terenurilor se face prin alta procedura decat cea notariala, conform legii. Daca se realizeaza venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal din mai multe tranzactii, atunci se depune cate o declaratie pentru fiecare tranzactie.
De asemenea, prin acest ordin, Fiscul modifica si instructiunile de completare pentru formularul 208 - Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, astfel incat formularul sa fie elaborat cu ajutorul unui nou program de asistenta pus la dispozitia contribuabililor de catre ANAF (noua m odalitate de raportare va fi fisier XML). Declaratia se completeaza de catre notarii publici care au obligatia calcularii, incasarii si virarii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
ANAF anunta la momentul publicarii in dezbatere publica a ordinului ca in formularul 208 sunt introduse urmatoarele informatii:
- modalitatea de transfer a dreptului de proprietate, avand in vedere diferentierea cotelor de impozitare aplicabile in functie de acest criteriu;
- baza de calcul a impozitului, intrucat pot exista situatii in care aceasta difera de valoarea tranzactiei declarata de parti (in cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii stabilita prin expertiza);
- taxele notariale aferente transferului, pentru fiecare tranzactie, potrivit art.77^3 din Codul fiscal.
Codul fiscal prevede ca persoanele fizice care realizeaza venituri din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii, asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii din patrimoniul personal, datoreaza impozit pe venit.
In functie de modalitatea de realizare a transmisiunii dreptului de proprietate, impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se stabileste, dupa caz, de catre notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea incheierii de finalizare a succesiunii, sau de catre organul fiscal.
Potrivit prevederilor art.773 din Codul fiscal, notarii publici au obligatia sa depuna semestrial la organul fiscal o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare, pe beneficiari de venit.
In cazul in care, transferul de proprietate se realizeaza prin alta procedura decat cea notariala, persoana fizica beneficiara de venit are obligatia de a declara venitul obtinut din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, in maxim 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent, in vederea calcularii impozitului.
Ordinul ANAF nr. 892/2012 stabileste ca formularul 208, asa cum a fost modificat, se va utiliza pentru declararea informatiilor privind transferurile de proprietati imobiliare din patrimoniul personal realizate incepand cu semestrul I al anului 2012.
In schimb, noul formular 209 se va utiliza pentru declararea veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, realizat prin alte modalitati decat procedura notariala sau judecatoreasca, incepand cu data intrarii in vigoare a noului ordin. Ordinul ANAF nr. 892/2012 intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii, si anume la 1 iulie.