Buna ziua!
Mama mea a primit de la Administratia Fiscala o invitatie in care i se spune ca nu a depus declaratia 209 , declaratie ce trebuia depusa in urma contractului de vanzare-cumparare care s-a facut pe casa parinteasca intre mama ei si fratele mamei mele, iar cele 2 surori cedand in favoarea fratelui fara o pretentie baneasca.
Cei de la financiar ii spune ca trebuie sa achite 130 ron impozit . De ce trebuie sa achite acest impozit?
Multumim!
nu s-a facut la notar . s-a facut prin instanta. Bunica mea a dorit sa ii treaca casa unchiului meu. iar celelalte surori au fost de acord, fara nicio pretentie baneasca.deci de ce trebuie ca mama mea sa plateasca acest impozit daca nu a realizat nici un venit?
terenul si casa au fost castigate de frate prin instanta.acesta platindu-i mamei suna de 5000 de lei.celelalte 2 surori nu au beneficiat de nici un ban.ele renuntand la partea lor in favoarea fratelui.cele 2 surori aveau obligatia depunerii declaratiei 209?asta nu inteleg.de ce trebuie sa plateasca un impozit daca ele nu au beneficiat de nici un venit? va rog daca poate cineva sa ma lamureasca.
...de pe avocatnet:Un nou formular pentru persoane fizice - Declaratia 209
Prin Ordinul comun nr. 1706 si 1.889/C din 2008, al MEF si al MJ, a fost introdus un nou formular, Declaratia privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (Declaratia 209).
Declaratia 209 completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii prin alta procedura decat cea notariala sau judecatoreasca, supuse impozitului pe venit, conform legii.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din transferul mai multor proprietati imobiliare din patrimoniul personal vor depune cate o declaratie pentru fiecare transfer.
Declaratia se depune la organul fiscal competent, in termen de 10 zile, inclusiv, de la data transferului, in vederea stabilirii impozitului, in conditiile legii.
Declaratia se completeaza de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora, inscriind cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular, in doua exemplare, din care unul va trebui depus la organul fiscal competent, iar celalalt va fi pastrat de contribuabil.
Declaratia poate fi depusa direct la registratura organului fiscal sau la oficiul fiscal, prin scrisoare recomandata.
Prin organ fiscal competent se intelege:
- organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
- organul fiscal in a carui raza teritoriala este situat imobilul instrainat, pentru persoanele fizice care nu au domiciliul fiscal in Romania.
Declaratia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata.
Pe baza Declaratiei 209, organul fiscal va stabili impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si va emite, in termen de 15 zile, o Decizie de impunere. ..