Pe parcursul existenței unei afaceri există mai multe momente în care banii suplimentari sunt absolut necesari pentru demararea sau dezvoltarea activității:
1. Demararea activității. Acesta este primul moment în care este necesară o sursă de finanțare. În această categorie regăsim banii necesari înregistrării întreprinderii la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). După eliminarea, de la 1 februarie 2017, a numeroase taxe și tarife, înregistrarea unei afaceri este mult mai facilă, iar detalii suplimentare pot fi obținute citind acest articol.
2. Realizarea unei investiții. Cea mai mare sumă de bani va fi necesară în momentul realizării unei investiții. Atunci când îți lipsesc spațiile, echipamentele, mașinile sau oamenii necesari demarării activității, vei avea nevoie de surse financiare importante, pe care nu vei putea să le asiguri în totalitate din fonduri proprii, iar ele pot proveni din împrumuturi pe termen lung sau din fonduri nerambusabile.
3. Constituirea unui capital de lucru. Nevoile pentru cheltuielile curente pot interveni oricând în existența unei afaceri. Vei avea nevoie de bani pentru achiziția de materii prime, plata salariilor, a utilităților și a chiriei sau alte cheltuieli curente care pot interveni în activitatea economică. De cele mai multe ori, suma necesară nu este prea mare și este necesară pe o perioadă limitată de timp, de aceea soluția recomandată în acest caz ar fi ca societatea să angajeze împrumuturi pe termen scurt.
În toate aceste cazuri, deși nevoile de dezvoltare sunt diferite, un singur lucru va fi comun, respectiv dorința antreprenorilor de a procura sursele financiare necesare la cele mai mici costuri posibile.
Capitalul social, prima sursă de finanțare
Este o formă de finanțare a afacerii în care investorii contribuie cu bani la capitalul companiei, aștepând în schimb o cotă-parte din profitul anual înregistrat. Capitalul social reprezintă prima sursă de finanțare a afacerii, însă, în cele mai multe situații, antreprenorii constituie doar valoarea minimă necesară, astfel că rareori este cu adevărat o sursă demnă de luat în considerare.
Împrumuturi din partea acționarilor
Această sursă de finanțare intervine, de obicei, pe durata de funcționare a societății, atunci când alte surse de finanțare sunt indisponibile sau au costuri asociate prea mari (comisioane, dobânzi etc). De asemenea, este o sursă de finanțare agreată de către antreprenorii cu o toleranță la risc scăzută, aceștia evitând, în toate situațiile, contractarea unor credite bancare.
Această sursă de finanțare este facilă, nefiind necesară parcurgerea unor proceduri complicate de analiză financiară sau determinare a eligibilității pe care o bancă le-ar urmări. Un alt avantaj al finanțării activității prin intermediul unor împrumuturi acordate de către acționari sau asociați este acela că societatea poate obține lesne amânări ale stingerii datoriei, antreprenorul având tot interesul de a a nu dezechilibra financiar societatea.
Creditele bancare sunt o sursă majoră de finanțare
Printre sursele de finantare pentru afacere, creditul bancar este poate cel mai important și totodată cel mai folosit. În afara economiilor personale, băncile sunt o sursă majoră de finanțare pentru afacerile noi.
Obținerea unui credit bancar este condiționată de parcurgerea unor etape de analiză financiară, ce au drept scop determinarea bonității societății. Solicitantul nu trebuie să demonstreze doar capacitatea de a rambursa creditul contractat, ci și dobânda aferentă, astfel că afacerea finanțată trebuie să fie suficient de stabilă și predictibilă pentru a garanta aceste lucruri.
Pentru acordarea creditului, banca va solicita garanții, iar când acestea lipsesc sau sunt insuficiente, antreprenorii vor avea la dispoziție obținerea sprijinului din partea unor fonduri de garantare a creditelor bancare. În prezent, două instituții acordă garanții în scopul înlesnirii accesului la creditare: Fondul de Garantare al Creditelor Rurale și Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.
La solicitarea sprijinului fondurilor de garantare, cel mai important avantaj este că, prin semnarea contractului de garantare, fondul preia parțial riscul de credit, facilitând accesul la creditele de investiții. Astfel, întreprinderile pot intra mai rapid în posesia resurselor financiare necesare implementării proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile.
Credite de la furnizori
Această modalitate de finanțare este facilă, însă depinde de bunul renume pe care ți l-ai construit în relația cu principalii tăi furnizori. Acest credit este o finanțare bancară post livrare și presupune că furnizorul livrează cumpărătorului marfa cu plata amânată (pe credit), pe baza împrumutului în bani pe care îl primește de la o bancă, pe o perioadă determinată cu plata dobânzii convenite. Procedural, cumpărătorul va rambursa creditul conform ratelor și scadențelor, convenite cu furnizorul, direct băncii care a acordat împrumutul furnizorului.
Fondurile nerambursabile îți oferă bani gratis, dar sunt greu de obținut
Începând cu anul 2007, anul intrării României în Uniunea Europeană, companiile au posibilitatea de a accesa fonduri europene nerambusabile post-aderare. Obținerea unei finanțări nerambusabile presupune parcurgerea unei proceduri anevoioase, birocrația fiind principalul obstacol întâmpinat de către toți antreprenorii care au accesat aceste surse de finanțare.
De asemenea, obținerea unor fonduri nerambusabile este un proces de durată, între momentul pregătirii documentației și depunerea cererii de finanțare, pe de o parte, și semnarea contractului de finanțare, pe de altă parte, putând trece mai bine de șase luni. De aceea, este recomandat ca accesarea acestor tipuri de finanțări să nu fie făcută pentru probleme sau oportunități curente, ci pentru nevoi de dezvoltare pe care societatea le-a anticipat pentru perioada următoare. Principala sursă de finanțare ce va fi lansată în perioada următoare este programul Start-up Nation România, prin care un număr anual de 10.000 de întreprinderi nou-înființate pot obține până la 200.000 de lei, fără contribuție proprie.
De cele mai multe, ori, finanțarea nerambusabilă nu acoperă în întregime nevoile de investiții ale unei societăți, astfel că vor trebui identificate surse complementare de finanțare, iar cele mai des întâlnite sunt creditele bancare și instrumentele acordate de către cele două instituții de garantare amintite mai sus în articol.
Activitatea operațională
După ce activitatea a demarat, nevoile de finanțare ale societății, atât cele legate de investiții suplimentare, cât și cele ce țin de acoperirea unor cheltuieli curente, pot fi obținute din activitatea operațională desfășurată de către societate.
În acest fel, după demararea activității, societatea va comercializa bunuri sau servicii, încasând numerar. De asemenea, va plăti furnizori, salariați sau terți pentru furnizarea acelor bunuri sau servicii necesare (materii prime, utilități, forță de muncă etc). Soldul acestor operațiuni (profitul) poate fi folosit pentru acoperirea acelor necesități de finanțare curente. Fondurile provenite din activitatea operațională vor fi dependente de volumul activității desfășurate, de marja de profit practicată, de capacitatea societății de a corela încasările cu plățile etc.
Vânzarea activelor
Aceasta este ultima soluție de finanțare a activității și nu este întotdeauna recomandată. Totuși, atunci când societatea dispune de active pe care nu le folosește în procesul de producție sau prestare a serviciilor, vânzarea acestora poate fi o soluție optimă ce îi va asigura societății resursele financiare necesare, dar îi va permite, totodată, optimizarea unor cheltuieli cu privire la întreținerea acestora, paza lor etc.
Indiferent de sursa de finanțare agreată, este necesară întocmirea unui flux de numerar. Fluxul de numerar (cash flow) reprezintă imaginea cea mai clară a stării de sănătate a unei afaceri, prezentând atât încasările, cât și plățile pe care o societate le are într-o perioadă de timp. Fluxul de numerar corelează, de asemenea, nevoia de investiții cu efortul făcut de societate pentru procurarea surselor financiare necesare. Citește mai multe informații cu privire la întocmirea unui flux de numerar și descarcă un model de cash flow de aici.
Comentarii articol (0)