Înscrierile la al doilea concurs din acest an pentru cei care vor să devină consultanți fiscali sau consultanți fiscali asistenți vor începe luni, examenul urmând să fie susținut pe 4 noiembrie 2017. Dar ce presupune, mai exact, acest examen?
Calitatea (recunoscută prin lege) de consultant fiscal/consultant fiscal asistent nu se poate obține altfel decât prin concurs, pe care-l organizează numai Camera Consultanților Fiscali (CCF). Cadrul legal al concursurilor pentru consultanți este reprezentat de Regulamentul pentru organizarea examenului de atribuire a calităţii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent, aprobat prin Hotărârea CCF nr. 7/2014.
În baza documentelor necesare din dosarul de concurs (vezi aici și aici), candidatul se poate înscrie la examen dacă plătește o taxă în valoare de 500 de lei. Dacă din dosare lipsește vreun document cerut sau nu este atașat cum trebuie, atunci colectivul CCF poate respinge aceste dosare și candidații își vor pierde dreptul de a susține examenul.
Practic, examenul nu este altceva decât o probă scrisă, sub forma unui test-grilă. Timpul pe care-l au la dispoziție candidații este de trei ore. "Pentru promovarea examenului de atribuire a calităţii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent, candidaţii trebuie să acumuleze un minimum de 80 de puncte dintr-un total de 100 de puncte", scrie în regulamentul amintit.
Prin Hotărârea CCF nr. 11/2017 privind susținerea examenului de atribuire a calității de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent - sesiunea noiembrie 2017, s-a stabilit și tematica și bibliografia aferentă examenului care se va ține luna viitoare. Pentru că nu se face vreo distincție, tematica și bibliografia sunt aceleași și pentru cei care dau examen pentru consultant fiscal, și pentru cei care dau examenul pentru asistent.
Pentru acest examen, candidaților le vor fi testate cunoștințele din domenii precum:
- drept comercial: cum se constituie și funcționează societățile, despre profesioniști și exploatarea întreprinderii etc;
- drept financiar și fiscal: noțiuni despre fondurile publice și despre implicarea autorităților publice în procesul bugetar; principii generale de fiscalitate; impozitul pe profit; impozitul pe veniturile microîntreprinderilor; impozitul pe venit; contribuții sociale; taxa pe valoare adăugată; accizele; impozitele și taxele locale; impozitul specific și altele;
- noțiuni de contabilitate: spre exemplu, cum arată și ce conțin situațiile financiare anuale.
Atenție! Tematica și bibliografia completă pentru examenul de luna viitoare se regăsesc aici.
După terminarea examenului, colectivul CCF afişează la avizierele de la locul de desfăşurare a examenului şi pe site-ul CCF răspunsurile corecte şi punctajul aferent fiecărui răspuns. Fiecare lucrare se evaluează în prezenţa candidatului şi a unui martor din rândul candidaţilor, care semnează procesul-verbal de luare la cunoştinţă a punctajului obţinut.
Cei care sunt nemulțumiți de notele obținute au dreptul la o singură contestație, în termen de 48 de ore (două zile lucrătoare) de la data afişării rezultatelor. Contestaţia se depune la sediul CCF direct, prin servicii poştale cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin e-mail.
Cine scapă de examenul scris
Sunt anumite categorii de persoane care, potrivit regulamentului concursurilor pentru consultanți fiscali, nu trebuie să mai susțină examenul scris pentru a ajunge consultanți fiscali, ci doar un interviu în fața unei comisii speciale. Concret, e vorba de următoarele categorii de persoane:
- cei care au titlul de academician, profesor sau conferenţiar universitar, doctor în economie, doctor docent, cu specialitatea finanţe-contabilitate, precum şi membrii şi specialiştii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Parlamentul României, care verifică şi analizează actele normative din domeniul fiscal supuse spre aprobare Parlamentului;
- persoanele care îndeplinesc condițiile pentru consultanți fiscali asistenți și care au absolvit cu media generală minimum 8 un program de master acreditat, organizat de instituții de învățământ superior cu profil economic în parteneriat cu CCF..
Notă: Informații mai multe despre al doilea concurs din 2017 pentru consultanți fiscali pot fi găsite aici.