Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) derulează în prezent o nouă schemă de finanțare destinată antreprenorilor interesați de accesul pe unele piețe externe în vederea promovării propriilor produse și servicii. Bugetul disponibil în cursul acestui an este de cinci milioane de lei și va permite finanțarea unui număr de cel puțin o sută de întreprinderi mici și mijlocii. Până la data publicării acestui articol au fost înregistrate și depuse peste 300 de cereri de finanțare.
Programul de finanțare se va încheia astăzi la ora 20.00, iar ajutorul financiar nerambursabil poate fi solicitat de către societățile comerciale și societățile cooperative din categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii.
Programul își propune să sprijine antreprenorii români în scopul:
- promovării produselor şi serviciilor întreprinderilor mici şi mijlocii pe noi pieţe externe;
- stimularea comunicării şi a parteneriatului în afaceri;
- pregătirea întreprinzătorilor în domeniul tehnicilor de promovare a produselor şi serviciilor pe noi pieţe.
Prin intermediul acestui program de finanțare, antreprenorii pot solicita un ajutor financiar nerambursabil de cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar fără a depăși 50.000 de lei / proiect. În cadrul acestui program de finanțare, cheltuielile cu TVA nu sunt eligibile.
Astfel, întreprinderile mici și mijlocii vor fi obligate să asigure cel puțin 10% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectului și să acopere în întregime toate cheltuielile neeligibile care pot interveni în implementarea proiectului.
Valoarea totală a ajutoarelor care vor fi acordate în cadrul acestui program de finanțare până în 2020 este de până la 71 de milioane de lei și va permite finanțarea unui număr maxim de 1.600 de firme beneficiare.
Ajutorul nerambursabil poate fi încasat de către întreprinderile din toate sectoarele economice, cu excepția celor care își desfășiară activitatea în următoarele domenii:
- pescuit și acvacultură;
- producția, procesarea sau comercializarea de produse agricole;
- achiziţia de vehicule de transport rutier de mărfuri.
Sunt acceptate pentru finanțare doar societățile fără datorii la stat, în stare de funcțiune
Pot beneficia de ajutoare de minimis sub formă de alocaţii financiare nerambursabile, în cadrul acestui program de finanțare, întreprinderile care îndeplinesc cumulativ la data solicitării, următoarele criterii de eligibilitate:
- sunt înregistrate ca societăți comerciale sau societăți cooperative şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;
- se încadrează în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii;
- nu înregistrează datorii restante la bugetul de stat, respectiv la bugetele locale atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru;
- nu se află în procedura de executare silită, dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, insolvenţă colectivă, faliment sau suspendare temporară a activităţii;
- produsele sunt fabricate în România;
- au ca obiect de activitate producţia de bunuri sau prestări de servicii (indiferent dacă activitatea este principală sau secundară).
Participarea la târguri internaționale este principala activitate sprijinită
Programul va oferi sprijin financiar nerambursabil întreprinderilor eligibile în scopul:
- participări individuale la târguri şi expoziţii internaţionale, organizate în străinătate;
- participări individuale la misiuni economice organizate în străinătate;
- crearea identităţii vizuale a unui operator economic român (marcă, siglă, slogan);
- realizarea unui site pe Internet, aplicaţie pentru mobil, pentru prezentarea activităţii solicitantului şi a produselor promovate, în limba română şi limba engleză;
- participări la cursuri de pregătire, în ţară sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi pieţe;
- realizarea de studii de piață în vederea documentării;
- alte tipuri de activităţi de promovare şi susţinere a internaţionalizării.
Antreprenorii interesați de primirea acestui ajutor financiar nerambusabil sunt obligați să includă în bugetul proiectului participarea la târguri și expoziții internaționale sau la misiuni economice organizate în străinătate, în completarea cărora pot inlude și restul activităților eligibile descrise mai sus.
Procedura de solicitare a acordului de finanţare
În vederea obţinerii ajutorului financiar nerambursabil, solicitantul va completa on-line, înainte de a începe activitatea declarată prin proiect, o cerere de finanțare pentru înscrierea în program, însoţită de următoarele documente justificative:
- certificat constatator, în original, emis de Oficiul Registrului Comerţului;
- certificat de atestare fiscală privind îndeplinirea obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat și bugetele locale, în original;
- declaraţii pe proprie răspundere pentru confirmarea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate solicitate;
- copie a cărții de identitate a reprezentantului legal al societății.
Documentația necesară accesării acestui program de finanțare poate fi găsită aici.
Procedura de înregistrare, evaluare şi selecţie a beneficiarilor
În cadrul acestui program de finanțare, cererile vor fi analizate în ordinea depunerii lor, iar alocarea financiară se va face conform principiului „primul venit - primul servit”, în limita bugetului alocat programului.
Înscrierea în program se poate face timp de cinci zile calendaristice. IMM-ul completează și transmite on-line cererea tip pentru înscriere în program până la ora 20.00 a ultimei zile.
Beneficiarii sunt obligaţi să efectueze toate activităţile pentru care au solicitat finanţare şi să depună, pentru fiecare, cererea de eliberare a alocaţiei financiare nerambursabile în termen de cel mult zece zile lucrătoare de la data finalizării activităţii, dar nu mai târziu de data de 10 decembrie a anului în curs.
Alocaţia financiară nerambursabilă va fi plătită solicitanților care au fost selectaţi pentru activitățile acceptate în termen de cel mult zece zile lucrătoare de la primire, pe baza decontării cheltuielilor deja efectuate de către beneficiari din fonduri proprii sau credite bancare.
Rectificare: Într-o variantă anterioară a acestui articol scria că data de începere a înscrierilor în program a fost 25 iulie 2017, însă aceasta este, de fapt, 31 iulie 2017.