Bugetarii din instituțiile și autoritățile publice, precum și din cadrul operatorilor economici ai statului pot primi, începând de luna asta, vouchere de vacanță de valoarea unui salariu minim brut pe țară (adică 1.450 de lei), conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă. Actul a fost votat vineri în prima ședință a noului Executiv și a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 506 din 30 iunie 2017.
Actul prevede că fiecare salariat va putea să primească o singură indemnizație de vacanță, în valoare de 1.450 de lei, din iulie 2017 și până în noiembrie 2018. De ce până în noiembrie 2018? Conform noii legi a salarizării bugetare, acordarea voucherelor de vacanță va deveni o obligație pentru autorități de la acel moment. Practic, dacă există bani în bugetul autorității/ instituției respective, ei pot fi folosiți pentru acordarea voucherelor, însă asta înseamnă că nu toți bugetarii vor putea primi vouchere. În forma pusă inițial în dezbatere, acordarea lor era prevăzută ca o obligație, iar banii de vacanță s-ar fi acordat anual (adică o indemnizație anul acesta, una anul următor).
Conform prevederilor actului, angajatorii sunt cei care stabilesc când acordă banii de vacanță, ceea ce înseamnă că ei le pot acorda nu neapărat anul acesta, ci vara viitoare, spre exemplu. "În limita resurselor bugetare, angajatorul stabileşte, în condițiile alin. (2), când acordă voucherele de vacanţă, de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz", scrie în ordonanță.
Mai exact, ne referim la bugetarii care lucrează:
- în instituții publice și autorități de la nivel central: potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, e vorba de Parlament, Administrația Prezidențială, ministere, celelalte organe de specialitate ale administrației publice, alte autorități publice, instituțiile publice autonome, precum și instituțiile din subordinea/coordonarea acestora;
- în instituții publice și autorități de la nivel local: potrivit Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, e vorba de comunele, orașele, municipiile, sectoarele municipiului București, județele, municipiul București, instituțiile și serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanțare a activității acestora;
- în cadrul operatorilor economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici sau majoritari sau dețin o participație majoritară, adică, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 26/2013, e vorba de regiile autonome de stat și de societățile și companiile naționale sau înființate la nivel local.
"Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către alți angajatori decât cei prevăzuți la art.1, alin. (2) (adică decât cei descriși mai sus - n.red.), reprezintă contravaloarea a maxim șase salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal", mai scrie în act.
Voucherele vor putea fi folosite de bugetari doar pentru a cumpăra servicii turistice din unitățile afiliate (pe care le vom afla, probabil, mai târziu), potrivit ordonanței. "Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanţă pe suport hârtie sunt multiplu de 50 lei, până la 100 lei, valoare nominală maximă pe voucher", se prevede în act. Practic, ele nu vor putea fi înlocuite de sume de bani și nu vor putea fi date altcuiva, pentru că operatorii care vor accepta astfel de compromisuri vor fi sancționați.
De pildă, cei care vor primi astfel de vouchere de la bugetari în schimbul pachetelor turistice nu vor putea să le accepte decât de la titularul scris pe voucher.
Comentarii articol (12)