Noua facilitate pusă la dispoziția celor interesați, în mod gratuit, poartă numele de „Date deschise AFIR” și oferă informații deosebit de utile cu privire la proiectele aflate în perioada de implementare sau care au fost deja finalizate, precum:
- denumirea beneficiarului;
- titlul proiectului;
- județ și localitate;
- statutul proiectului (conform / neconform, eligibil / neeligibil, selectat / neselectat spre finanțare, contractat);
- valoarea proiectului;
- valoarea plătită din fonduri europene la momentul interogării bazei de date.
De asemenea, sunt disponibile date privind tipul de beneficiar (persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, societate cu răspundere limitată etc), codul fiscal, sesiunea sau anul în care a fost depus proiectul, și chiar coordonatele (longitudine și latitudine) ale localității de implementare a proiectului.
Aplicația este disponibilă pe site-ul AFIR, în secțiunea „Rapoarte și Liste”:
Măsura implementată de către AFIR face parte dintr-un plan de creștere a transparenței în accesarea și derularea fondurilor europene nerambursabile disponibile prin intermediul PNDR până în anul 2020. Datele disponibile acoperă, totodată, și exercițiul financiar anterior 2007 – 2013.
Suplimentar datelor privind beneficiarii PNDR și cele aferente proiectelor finanțate, prin modulul Date deschise AFIR sunt disponibile informații cu privire la impactul asupra comunităților locale pe care l-a avut implementarea unei submăsuri din cadrul PNDR 2020.
Astfel, în acest moment sunt disponibili, spre consultare, indicatorii de monitorizare privind implementarea submăsurii 7.2 „Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică”.
Printre indicatorii de monitorizare disponibili prin aplicația Date deschise se regăsesc:
- numărul de locuitori deserviți de investiția respectivă;
- lungimea drumurilor construite sau modernizate prin proiect;
- lungimea conductelor de alimentare cu apă sau de canalizare;
- numărul obiectivelor educaționale finanțate (creșe, grădinițe, unități de tip after-school, școli profesionale).
Cu titlu de exemplu, primul proiect ce apare în lista AFIR este cel implementat de către comuna Viile Satu Mare din Județul Satu Mare. Conform datelor centralizate de AFIR, proiectul intitulat „Modernizarea rețelei de apă și extinderea rețelei de apă uzată în comuna Viile Satu Mare, Județul Satu Mare”, a avut următoarele rezultate:
- număr locuitori deserviți: 3.514 persoane;
- lungime rețea apă: 8,8 km;
- lungime rețea canalizare: 8,07 km.
Până în prezent, AFIR oferea persoanelor interesate accesul gratuit la situația proiectelor depuse spre finanțare, fără a oferi informații cu parcursul acestora ulterior semnării contractului de finanțare:
- proiectele depuse în cadrul sesiunilor deschise;
- punctajul obținut de către fiecare proiect în urma evaluării;
- starea proiectului (respins, selectat pentru finanțare);
- situația proiectelor selectate pentru finanțare în urma contestațiilor depuse.
Aceste informații se pot consulta în continuare în cadrul meniului Rapoarte și Liste, în cadrul modulului denumit Rapoarte de selecție.