Deși nerespectarea ordinelor de protecție va atrage tot pedepse cu închisoarea de la o lună la un an (inițial se propusese creșterea limitelor de pedeapsă), împăcarea victimei cu agresorul nu va mai /înlătura răspunderea penală a acestuia, potrivit Legii nr. 174/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Legea a apărut azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 618 și va intra în vigoare de sâmbătă.
Legea nr. 217/2003 cuprinde la acest moment ideea că împăcarea înlătură răspunderea penală a celui care nu a respectat ordinul de protecție și este tras la răspundere penală. Legea de modificare care a apărut azi în Monitor înlătură această prevedere.
Pedeapsa cu închisoarea de la o lună la un an va fi valabilă atât pentru ordinele de protecție date de judecător, cât și pentru nerespectarea măsurilor impuse de polițist prin ordinele de protecție provizorii. Acestea din urmă sunt o altă noutate adusă de legea nouă, despre care am scris aici.
De asemenea, pedeapsa se va aplica și celor care nu se prezintă periodic la secția de poliție, așa cum au fost obligați să o facă, sau agresorilor care nu anunță schimbarea de locuință. Momentan, acestea nu se află sub umbrela sancțiunii penale, dar se vor afla, de sâmbătă.
Printre măsurile pe care le poate dispune judecătorul, legea nouă mai introduce și posibilitatea ca agresorul să fie internat (ne)voluntar într-un centru medical, în condițiile Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002. Iar dacă e vorba de un consumator de droguri, atunci instanța va putea să-l oblige să se integreze într-un program special conceput pentru dependența sa.
De asemenea, sancțiuni sunt prevăzute și pentru autoritățile publice locale și pentru unitățile speciale care nu iau măsurile impuse pentru combaterea violenței domestice și pentru desfășurarea activităților specifice în acest domeniu. Aici, amenzile contravenționale vor fi situate între 2.000 și 7.000 de lei și vor fi aplicate de inspectorii sociali.
Cum se vor asigura autoritățile că ordinul de protecție e respectat
Legii nr. 217/2003 i s-a reproșat de mai multe ori că nu asigură, prin prevederile sale, respectarea ordinelor de protecție și că sancțiunile prevăzute pentru nerespectare sunt prea mici. Dar unul dintre țelurile ale acestui act normativ recent publicat este și asigurarea unui sistem mult mai bun în care să se verifice dacă și în ce măsură sunt respectate cele prevăzute în ordinul de protecție.
"Organele de poliție au obligația să monitorizeze modul în care se respectă hotărârea judecătorească prin care s-a dispus ordinul de protecției și să sesizeze organul de urmărire penală în caz de sustragere de la executare", scrie în actul normativ.
În plus față de asta, organele de poliție vor avea obligația să supravegheze modul cum se respectă hotărârea instanței. Pentru asta, ei vor face vizite la locuința victimei, în primele trei zile după punerea în executare a ordinului de protecție, apoi vor face vizite pe neașteptate, inclusiv verificări telefonice. Potrivit proiectului, polițiștii se vor putea folosi de orice alte mijloace pentru a verifica situația victimei și a familiei sale.
De altfel, respectarea ordinului de protecție va fi obligatorie chiar și pentru persoana protejată, iar organele de poliție vor căuta să verifice și acest aspect. "Respectarea ordinului de protecție este obligatorie și pentru persoana protejată prin intermediul său", se mai prevede în lege. "În cazul în care persoana protejată prin ordinul de protecție încalcă dispozițiile acestuia, ea va fi obligată la acoperirea cheltuielilor generate de emiterea și punerea în executare a ordinului", este, de asemenea, specificat, în actul publicat azi.
Comentarii articol (5)