Cei care nu respectă măsurile dispuse într-un ordin de protecție riscă închisoarea de la o lună la un an, potrivit Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Dacă victima și făptuitorul se împacă, în condițiile din legea penală, el scapă de închisoare.
Pe lângă pedeapsa aceasta, dacă respectivul a comis și fapte de violență, de exemplu, atunci se va lua în calcul și pedeapsa penală pentru fapta respectivă. Dar aceasta din urmă nu va înghiți fapta de nerespectarea a ordinului de protecție, ci vor fi două fapte pentru care se va aplica o pedeapsă finală, așa cum prevede legea penală.
Un ordin de protecție poate fi dat pentru maximum șase luni. Dacă există motive și după trecerea acestor șase luni, atunci se poate prelungi cu alte maximum șase luni.
Într-un proiect de act normativ care propune modificări la Legea nr. 217/2003 se regăsește însă o pedeapsă mai dură pentru cel care nu respectă ordinul: închisoarea de la trei luni la cinci ani. Din păcate, nu putem estima dacă și când aceste modificări vor intra în vigoare, pentru că din mai anul trecut, când proiectul a fost pus în dezbatere la Ministerul Muncii, nu s-a mai întâmplat nimic cu el. Iar pentru ca el să intre în vigoare, trebuie să treacă printr-un lung proces legislativ.
În acest proiect mai scrie și că organele de poliție vor putea să-l trimită pe făptaș în arest preventiv pentru nerespectarea intenționată a ordinului de protecție, iar împăcarea părților nu va mai înlătura răspunderea penală.
"Organele de poliție au îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea și să sesizeze organul de urmărire penală în caz de sustragere de la executare", scrie acum în lege, poliția primind copii după ordinele de protecție date de instanțe în maximum cinci ore de la momentul când se pronunță hotărârile judecătorești.
Poliția se asigură de punerea în executare a ordinului, dar nu știm exact dacă mai face ceva și ulterior, pe perioada de timp cât e dat ordinul. În lege scrie că da, după cum reiese din textul citat mai sus, însă nu scrie și cum.
De exemplu, dacă agresorul are interdicție să se apropie de victimă, nu știm cum se asigură poliția de respectarea acestei interdicții.
În proiectul de care vorbeam mai sus, cel uitat la minister, chestiunea aceasta va fi acoperită legislativ. Polițiștii ar face vizite la locuința victimei, în primele trei zile după punerea în executare a ordinului de protecție, ar face vizite pe neașteptate, inclusiv verificări telefonice. Potrivit proiectului, ei s-ar putea folosi de orice alte mijloace pentru a verifica situația victimei și a familiei sale.
Comentarii articol (0)