De curând, Guvernul italian a instituit obligativitatea vaccinării copiilor care frecventează o formă de școlarizare. Această măsura vine ca urmare a creșterii numărului cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă. În Italia, de la începutul anului au fost înregistrate peste 2.200 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă și împreună cu România deține aproximativ 48% din totalul îmbolnăvirilor înregistrate în Europa.
În Italia, numărul copiilor cu vârsta mai mică de doi ani și care au fost inoculați împotriva rujeolei a scăzut de la 90% la o valoare mai mică de 80%. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca această valoare să nu scadă sub 95%.
Această scădere este pusă de către prim-ministrul Italiei pe seama campaniilor recente împotriva vaccinării prin “promovarea unor teorii neștiințifice”.
Boli vizate de campanie și înscrierea la școală
Vaccinurile pe care trebuie să le facă copiii sunt în număr de 12. Vaccinurile sunt destinate combaterii următoarelor boli: poliomielită, difterie, tetanos, hepatita B, tuse convulsivă, haemophilus influenzae tip B, meningită B și C, rujeolă, rubeolă, oreion și varicelă.
În cazul în care un copil în vârsta de până la șase ani nu este vaccinat, nu poate fi înscris la creșă sau grădiniță. În schimb, copiii cu vârste cuprinse între șapte și șaisprezece ani, dacă nu sunt vaccinați, pot fi înscriși la școală, dar școala este obligată să raporteze acest lucru autorităților medicale locale.
Sancțiuni aplicate în cazul refuzului
În cazul în care se refuză vaccinarea, părinții sau tutorii legali vor primi o amendă cuprinsă între 500 și 7.500 de euro de la autoritățile sanitare care constată neefectuarea vaccinurilor obligatorii.
Totodată, aceleași autorități sanitare au obligația de a raporta aceste cazuri la Curtea pentru Minori, iar în anumite cazuri se poate ajunge până la decăderea din exercițiul drepturilor părintești.
Vaccinarea poate fi refuzată sau amânată doar în cazul în care se va demonstra că acel copil are o problemă medicală, iar vaccinul nu ar face altceva decât să înrăutățească situația deja existentă sau îi pune viața în pericol. Pot fi aduse documente doveditoare de la orice medic generalist sau medic pediatru.
Începând cu 1 iunie, Ministerul Sănătății din Italia va lansa o campanie de informare privind importanța vaccinării ca metodă de prevenție în sănătate. De asemenea, și Ministerul Educației, Universității și Cercetării va iniția, împreună cu asociațiile de părinți, începând cu anul școlar 2017-2018, o campanie de instruire a cadrelor didactice și a elevilor și studenților privind sănătatea și prevenția în sănătate, în special privind importanța vaccinării în prevenția bolilor.
Comentarii articol (6)