Opt categorii de vaccinuri vor trebui făcute de copiii ce urmează a fi înscriși într-o unitate de învățământ, potrivit Proiectului de lege privind vaccinarea persoanelor în România. Ca să se aplice din 2018, așa cum e prevăzut, actul trebuie să obțină votul favorabil în Camera Deputaților, care e Camera decizională, în contextul în care senatorii au adoptat deja proiectul. Apoi, actul trebuie să fie promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.
"Vaccinarea copiilor, cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, aprobat prin Ordin al ministrului sănătății, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație este obligatorie", scrie în proiectul votat de senatori.
Vaccinurile obligatorii, conform proiectului, la intrarea în colectivitate a copiilor (adică atunci când merg la școală/grădiniță) sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Așadar, vorbim de vaccinuri pe care copiii ar trebui să le facă și în prezent, potrivit Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1147/2011 privind aprobarea modelului Carnetului de vaccinări.
Școlile de stat, dar și grădinițele vor fi obligate să ceară situația vaccinărilor obligatorii pentru toți copiii care se înscriu în colectivitate. Dacă cei mici sunt nevaccinați, părinții vor trebui să aducă documente care să ateste fie că există o contraindicație la vaccinare, fie că au acceptat un plan de recuperare a vaccinurilor neefectuate.
Ca să privim lucrurile dintr-o perspectivă mai largă (pentru că nu doar pentru cei mici vorbim de vaccinuri), potrivit proiectului, următoarele categorii de vaccinări vor fi obligatorii:
- vaccinările stabilite prin Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;
- vaccinările impuse de situații epidemiologice, care implică vaccinarea ca măsură de intervenție, în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
- vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;
- vaccinările pentru alt personal din unitățile publice și private care, prin natura atribuțiilor, sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică.
La capitolul vaccinărilor opționale, unde nu intră, conform documentului, doar cele pentru copii, vorbim de:
- vaccinările recomandate de medic din afara Calendarului Național de Vaccinare pentru copii;
- vaccinările stabilite prin Calendarul Național de Vaccinare al adultului și alte vaccinuri din afara acestuia și recomandate de medic;
- vaccinarea persoanelor care prezintă afecțiuni cronice și la care apariția bolilor infecțioase, care pot fi prevenite prin vaccinare, ar putea duce la decompensarea acestora și le-ar pune viața în pericol;
- vaccinarea persoanelor din categoriile de vârstă care prezintă un risc crescut de apariție a anumitor boli infecțioase care pot fi evitate prin vaccinare specifică.
Notă: În cazul unor reacții adverse cauzate de un vaccin, statul va acoperi prejudiciile eventuale, chiar dacă problemele au fost cauzate de nereguli de la producător.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)