Înainte de discuțiile de zilele trecute, proiectul legii vaccinării stătea pe loc din noiembrie 2017, atunci când a ajuns la deputați. Practic, Camera Deputaților este Forul decizional în acest caz, un eventual vot favorabil urmând să trimită actul la promulgarea prin decret prezidențial.
Deși forma adoptată de Senat conține prevederi destul de radicale, deputații n-au făcut modificări semnificative la comisii. Singura mare schimbare este că dreptul la educație al copiilor nu va fi legat de vaccinarea obligatorie. În rest, prevederile au fost păstrate cam în aceeași formă.
Iată care sunt cele mai importante aspecte incluse în propunerea legislativă care urmează să fie votată de deputați:
Vaccinurile care vor fi obligatorii. Vor exista vaccinuri obligatorii, asta este clar prevăzut de proiectul aflat la deputați. În esență, opt categorii de vaccinuri vor trebui făcute de copiii ce vor fi înscriși într-o unitate de învățământ. Este vorba de cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B.
Amenzi pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor. Părinții vor primi avertisment dacă nu se prezintă cu copilul la medicul de familie pentru informarea privind vaccinarea obligatorie. La a doua abatere, se va da o amendă între 1.000 și 2.500 de lei pentru neprezentare.
Amenzile vor putea fi aplicate de mai multe ori. Dacă părinții nu acceptă vaccinarea în urma discuțiilor cu autoritățile, amenzile vor putea ajunge la sume între 5.000 și 10.000 de lei. Cu alte cuvinte, părinții care refuză vaccinarea vor putea fi sancționați de mai multe ori, până ce vor fi de acord cu vaccinarea. Amenzile nu se vor aplica la prima abatere, ci de la a doua.
Accesul copiilor în grădinițe și școli nu va fi legat de efectuarea vaccinurilor obligatorii, deși asta se dorea conform formei adoptate de Senat a proiectului de lege. Deputații vor ca actul să prevadă în mod expres că, „la data înscrierii copiilor într-o colectivitate, aşa cum este definită de prezenta lege, instituţia are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emise de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii, acest document neputând împiedica accesul la educație sau în instituțiile de învățământ”. Cu alte cuvinte, copiilor nevaccinați nu li se va refuza dreptul la educație.
Acordul pentru vaccinare nu se va considera tacit, în cazul vaccinurilor obligatorii. Părinții vor putea accepta sau vor putea refuza vaccinarea copiilor. Evident, va exista și situația în care copiii vor fi scutiți de vaccinarea obligatorie, dacă au o adeverință de contraindicație pentru vaccinuri (pentru unele vaccinuri sau pentru toate).
Dacă apar reacții adverse, statul va acoperi prejudiciile. Mai precis, documentul prevede că „statul român, prin Ministerul Sănătății, asigură condițiile pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacţii adverse ale vaccinării precum și compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt dovedite relaţii de cauzalitate”. Atât tipurile de reacții adverse postvaccinale, cât și măsurile compensatorii se vor stabili prin hotărâre a Guvernului. În plus, deputații au adăugat, față de senatori, includerea în fondurile Ministerului Sănătății a sumelor pentru tratamentele medicale, internările și despăgubirea persoanelor care au avut de suferit în urma vaccinării.
Angajatorii vor suporta costurile vaccinării salariaților. Senatorii și-au dat acordul și pentru o prevedere conform căreia, atunci când vaccinarea salariaților e impusă de circumstanțele de la serviciu, angajatorul va suporta costurile pentru vaccinuri și administrarea lor. În caz contrar, firmele vor putea fi amendate. Deputații sunt și ei de acord cu prevederile.
Coronavirusul are manifestări foarte asemănătoare cu cele ale gripei obișnuite, motiv pentru care medicii recomandă vaccinarea antigripală pentru a preveni acest nou virus.
Conform datelor colectate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor până pe 4 martie, s-au înregistrat, în toată lumea, peste 93.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, care includ peste 3.200 de decese. Majoritatea cazurilor (peste 80.000) și, totodată, majoritatea deceselor (peste 2.900) sunt în China.
În Europa, țara cea mai afectată este Italia (peste 2.500 de cazuri și 80 de decese), apoi vin Franța (212 cazuri, patru decese), Germania (196 de cazuri) și Spania (151 de cazuri). În România, până acum au fost înregistrate doar șase cazuri de persoane infectate cu coronavirus și niciun deces.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică actualmente. Pentru a intra în vigoare, actul trebuie să primească votul favorabil în Camera Deputaților, să fie promulgat prin decret prezidențial și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)