Există numeroase moduri în care părinții greșesc atât de tare față de copiii lor, încât ar putea să ajungă la închisoare pentru asta. Dacă unele dintre fapte sunt pedepsibile oricum ar fi, chiar dacă se răsfrâng asupra unui copil sau nu, părinții nu conștientizează sau refuză să creadă că ceea ce fac cu copiii lor le-ar putea aduce o sancțiune atât de serioasă.
În România, reglementarea specifică pentru drepturile copiilor se află în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Chiar dacă actul nu face trimiteri la sancțiuni cu închisoarea, drepturile pe care le prevede sunt apărate, indirect, de alte acte normative (în principal, de Codul penal).
De exemplu, părinții care refuză să-și lase copiii să meargă la școală pot face închisoare de la trei luni la un an. "Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda", se precizează în Codul penal. Așa cum vă spuneam și în acest articol, școlarizarea la domiciliu nu este permisă în țara noastră decât în cazuri strict prevăzute de lege.
Dacă, pe lângă interzicerea accesului la educație, părinții îi mai și lipsesc de libertate pe cei mici, nelăsându-i să iasă din casă deloc, atunci organele de cercetare s-ar putea întreba dacă nu cumva e vorba de o infracțiune de lipsire de libertate. Când e săvârșită cu privire la copii, atunci pedeapsa pentru această infracțiune e închisoarea de la trei la zece ani.
În Cod există, de asemenea, o infracțiune care privește relele tratamente aplicate copilului: "Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinți sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi".
Părinții care-și pun copiii să cerșească riscă pedepse între unu și cinci ani, iar cei care se folosesc de prezența copilului pentru a cere mila publicului pot primi o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau, în cel mai bun caz, o amendă. Iar cei care-și obligă copiii să muncească pot primi o pedeapsă între unu și trei ani.
"Reținerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimțământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredințat minorul potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă", prevede Codul penal pentru cazul părinților divorțați care își rețin abuziv copilul. De asemenea, cu aceeași pedeapsă e sancționat și cel care, deși are minorul încredințat spre creștere, nu-l lasă pe acesta să aibă legături personale cu celălalt părinte sau cu alți membri de familie.
Abandonul de familie se sancționează cu închisoarea de la șase luni la trei ani și presupune: părăsirea copilului de către cel obligat să-l întrețină, neplata, cu rea-credință, timp de trei luni, a pensiei de întreținere sau neîndeplinirea obligației de întreținere.
De asemenea, actul sexual de orice natură săvârșit în prezența unui copil care nu a împlinit vârsta de 13 ani se pedepsește cu închisoare de la șase luni la doi ani sau cu amendă.
Notă: Acest material face parte dintr-o serie de articole dedicate Zilei Copilului. Celelalte articole pot fi accesate aici.
Comentarii articol (2)