Având în vedere dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, ONRC și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunalele județene eliberează solicitanților certificate constatatoare cuprinzând datele înregistrate în registrul comerțului necesare pentru Programul Start-up Nation.
Tariful perceput de către ONRC pentru eliberarea certificatului constatator necesar depunerii proiectului este în cuantum de 45 lei. Cererea-comandă eliberare acte (formular-tip) poate fi obținută direct de la sediile ONRC sau accesând pagina de internet, în cadrul secțiunii Informații, Certificate constatatoare și poate fi descărcată de la finalul articolului.
În prezent, certificatul constatator poate fi eliberat astfel:
- online, prin accesarea serviciului InfoCert (nu necesită utilizarea unei semnături electronice; plata se efectuează doar prin card bancar);
- online, prin portalul ONRC (necesită utilizarea unei semnături electronice; plata se efectuează prin card bancar sau ordin de plată);
- prin e-mail la adresa onrc@onrc.ro (plata prin ordin de plată sau la ghişeu);
- prin fax la nr. +40213160829 (plata prin ordin de plată sau la ghişeu);
- prin poştă (plata prin ordin de plată; se achită suplimentar tariful auxiliar de 7,74 lei);
- la ghişeu – ONRC şi oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale.
Conform schemei de minimis, în cadrul acestui program de finanțare sunt eligibile doar acele întreprideri înființate de către persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-o altă întreprindere care a desfășurat aceeași activitate autorizată în 2016 sau în 2017 până la deschiderea sesiunii de înscriere. În sensul acestui program de finanțare, activitate autorizată desfășurată înseamnă cod CAEN autorizat.
Vor putea primi bani doar firmele înființate recent
Ajutorul financiar nerambusabil acordat prin intermediul Start-up Nation este de aproximativ 44.000 de euro, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Beneficiarii vor asigura din bani proprii doar resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor neeligibile ale proiectului.
În cadrul Start-up Nation urmează a fi eligibile societățile comerciale constituite în baza Legii nr. 31/1990, societățile cooperative înregistrate în baza Legii nr. 1/2005 și societățile comerciale debutante înregistrate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2011.
Cererile de finanțare vor putea fi depuse de către societățile care au fost înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului după data de 30 ianuarie 2017, data intrării în vigoare a OUG nr. 10/2017.
În cadrul acestui apel de proiecte, întreprinderile vor trebui să respecte următoarele cerințe de eligibilitate:
- societățile trebuie să dispună de capital integral privat;
- nu sunt eligibile societățile ce au datorii la bugetul general sau la bugetele locale;
- societățile trebuie să propună un proiect în baza unui cod CAEN eligibil, deja înregistrat la data depunerii cererii de finanțare, dar care va fi autorizat la momentul decontului final;
- au sediul social și punctele de lucru în mediul urban și în regiuni mai puțin dezvoltate, inclusiv în regiunea București-Ilfov.
Fiecare beneficiar are obligația să facă dovada, cel târziu la momentul depunerii ultimei cereri de plată sau de rambursare, a angajării prin proiect, cu contract de muncă pe durată nedeterminată și cu normă întreagă a minim unui loc de muncă pentru care beneficiază de finanțare, precum şi obligația menținerii acestuia pentru cel puţin doi ani, după finalizarea implementării proiectului.
Toate detaliile necesare accesării acestui program de finanțare sunt detaliate în acest articol.