Absolvenții de liceu și de facultate au posibilitatea să intre în șomaj și să primească indemnizația aferentă, dacă în 60 de zile de la absolvire nu și-au găsit un loc de muncă. Iar absolvenții școlilor speciale pentru persoane cu handicap pot să obțină indemnizația de șomaj chiar de la data absolvirii. Toate prevederile importante referitoare la obținerea șomajului se regăsesc în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
Pentru asta, absolvenții au la dispoziție termenul de 60 de zile pentru a se înregistra la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă (din cadrul ANOFM) în raza căreia își au domiciliul (termenul curge de la data absolvirii).
Chiar dacă indemnizația de șomaj pe care o pot primi vine abia după trecerea acestui termen și nu are o valoare foarte mare (250 de lei timp de șase luni), există alte motive pentru care absolvenții ar face bine să se înregistreze ca șomeri. Le vom lua pe rând.
1. Subvenții la angajare
Statul acordă unele sume de bani pentru șomerii care se angajează în anumite condiții. Atunci când spune "șomer", legiuitorul nu se referă însă la toți cei care nu au un loc de muncă, ci la cei care s-au înregistrat ca șomeri la agențiile de ocupare a forței de muncă. Prin urmare, dacă această condiție nu e îndeplinită, ei nu pot obține banii, chiar dacă bifează toate celelalte cerințe.
Șomerii care reușesc să se angajeze cu normă întreagă și contract de muncă pe cel puțin trei luni au dreptul la o primă de activare de 500 de lei. Banii se plătesc o singură dată, în luna următoare solicitării primei. Pentru asta, cei proaspăt angajați se vor duce la agenția unde sunt înregistrați ca șomeri și vor depune anumite documente (detalii, aici).
Apoi, șomerii care se angajează cu contract de muncă departe de casă pot primi prime de mobilitate pe o perioadă de 12 luni. Concret, dacă se angajează într-o localitate aflată la cel puțin 15 km de casă, ei vor primi lunar o primă de încadrare calculată la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 de lei/zi. Iar dacă ei se angajează la o distanță mai mare de 50 km de casă și își schimbă domiciliul sau reședința în localitatea respectivă (sau în altele învecinate), atunci pot beneficia de prima de instalare în valoare de 12.500 de lei sau 15.500 de lei, dacă vin însoțiți și de membri ai familiei.
Detalii despre cum se acordă primele de mobilitate găsiți aici. De reținut este că ele nu se pot cumula între ele, dar se pot cumula cu prima de activare.
Săptămâna aceasta au intrat în vigoare și normele referitoare la acordarea primelor de relocare. Concret, aici vorbim de sume de bani lunare de maximum 900 de lei, care să acopere întrucâtva cheltuielile de chirie și utilități pentru cei care se mută să lucreze la mai mult de 50 km de domiciliu/reședință. Prima de relocare ar fi acordată pentru cel mul trei ani, dacă veniturile nete lunare sunt sub 5.000 de lei. Practic, e aproximativ aceeași situație ca la prima de instalare, numai că sunt necesare alte condiții și scopul acordării banilor este cu totul altul.
2. Facilități de consiliere și formare profesională
"Persoanele în căutarea unui loc de muncă pot participa la programe de formare profesională care să le asigure creșterea și diversificarea competențelor profesionale în scopul asigurării mobilității și reintegrării pe piața muncii (...) Formele prin care se realizează formarea profesională a persoanelor în căutarea unui loc de muncă sunt: cursuri, stagii de practică și specializare, precum și alte forme, în condițiile legii. Accesul la programele de formare profesională se face în urma activității de informare și consiliere profesională sau de mediere", scrie în Legea șomajului.
Partea bună este că absolvenții pot beneficia de formare profesională în mod gratuit. Evident, asta presupune ca ei să fie înregistrați ca șomeri și să ceară astfel de beneficii. Ce ar presupune formarea profesională: participarea gratuită la cursuri teoretice și practice, susținerea unui examen pentru absolvirea cursurilor, rechizite și materiale de instruire gratuite, abonamente gratuite pentru mijloacele de transport pentru traseul domiciliu - unitate de instruire etc.
De asemenea, dacă șomerii sunt interesați de pornirea unei afaceri, ei pot beneficia gratuit de consultanță și asistență pentru inițierea afacerii. În fine, medierea muncii este un alt beneficiu pentru șomeri, care-i pune în contact (indirect) cu potențialii angajatori: ei pot afla care sunt locurile de muncă vacante, dacă se organizează burse de locuri de muncă ș.a.m.d.
3. Atâta timp cât primesc șomaj, ei sunt asigurați la sănătate
"Beneficiarii de indemnizație de șomaj sunt asigurați în sistemul asigurărilor sociale de stat și în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege pentru asigurații acestor sisteme", se prevede în Legea șomajului.
Odată ce tinerii termină studiile, ei nu mai beneficiază de serviciile medicale asigurate de stat, ceea ce înseamnă că trebuie să plătească pentru tot ce vor să obțină de la medicul de familie sau dintr-un spital. Dacă se înregistrează la șomaj însă, ei pot beneficia din nou de asigurare la sănătate.
Comentarii articol (4)