Sunt mai multe prime pe care le pot obține de la stat șomerii înregistrați care se angajează în anumite condiții, iar reglementarea lor se regăsește în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. E vorba de prima de activare, primele de mobilitate (de încadrare și de instalare), prima de relocare, dar și de unele sume de bani pe care le pot primi absolvenții de școli și facultăți.
Cel mai important lucru pentru obținerea acestor prime este ca cel ce se angajează să fi fost înregistrat ca șomer la agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă. Chiar dacă solicitantul ar bifa toate condițiile necesare obținerii fiecăreia dintre aceste prime, dacă nu este înregistrat ca șomer, el nu poate obține banii de la stat. De altfel, într-un material recent vă spuneam care sunt și celelalte avantaje ale înregistrării ca șomer în evidențele agențiilor (în afară de obținerea indemnizației de șomaj).
Prima de activare de 500 de lei
"Șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă", potrivit legii.
Prima de activare se primește o singură dată, după cum reiese din lege, dar nu se poate cumula cu prima de instalare și nici cu prima de încadrare, despre care vom vorbi mai jos. Ca să primească acești bani, cei proaspăt angajați au un termen de 30 de zile de la data angajării pentru a depune la agenția de forță de muncă documentele cerute de lege (o cerere-tip, o copie după contractul cu angajatorul, un angajament special și o declarație pe propria răspundere).
Primele de mobilitate
Șomerii ce se angajează la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă, conform legii. Această primă se acordă pe o perioadă de 12 luni și se calculează în funcție de distanța concretă (0,5 lei pentru fiecare kilometru, dar nu mai mult de 55 de lei/zi).
Cea de-a doua primă de mobilitate este prima de instalare, neimpozabilă. Prima se acordă celor ce se angajează la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia. Aceasta, în schimb, se acordă o singură dată și constă în 12.500 lei sau 15.500 de lei, dacă beneficiarul se mută împreună cu familia (soț și/sau copii).
Aceste două prime nu se pot cumula una cu cealaltă, conform legii. Ele pot fi cerute tot în termenul de 30 de zile de la data angajării, în baza unor documente specifice (lista completă, aici). Totuși, nu toți cei care se angajează în alte localități au dreptul la acești bani, ci este esențial ca localitățile din care vin sau în care se mută să fie dintre cele alese de Executiv în mod expres.
Prima de relocare
Cunoscută și ca "bani de chirie de la stat", prima de relocare se acordă șomerilor care se angajează la cel puțin 50 km de casă și reprezintă o sumă lunară de maximum 900 de lei. Șomerii trebuie să semneze un contract de muncă cu normă întreagă pentru cel puțin un an de zile, să se mute efectiv în localitatea unde se află locul de muncă și să nu aibă mai mult de 5.000 de lei venit lunar net (împreună sau și cu soția, eventual copiii).
Numai că, pentru a beneficia în fiecare lună de acești bani, șomerii trebuie să depună de fiecare dată documentele cerute de lege. Primul lucru pe care trebuie să-l facă solicitanții este să meargă să-și schimbe domiciliul sau reședința în buletin, iar dosarul de solicitare a primei trebuie depus obligatoriu în termen de 60 de zile de la angajare – altfel, se pierde dreptul la prima de relocare cu totul.
Prima de relocare nu se poate obține însă simultan cu niciuna dintre primele de mai sus, potrivit legii. Care sunt documentele necesare pentru a cere acești bani puteți afla din acest articol.
Banii pentru absolvenții șomeri
O serie de prevederi există în Legea șomajului special pentru situația absolvenților de cel puțin 16 ani, înregistrați la agențiile de ocupare a forței de muncă. Mai exact, dacă un absolvent de școală/facultate se angajează cu normă întreagă, pentru cel puțin 12 luni, beneficiază de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referință (500 de lei, în prezent). Nu trebuie să confundăm această primă de încadrare cu cea menționată mai sus, deși termenul folosit este același, pentru că cea de mai sus este o primă de mobilitate ce se acordă în alte condiții decât aceasta.
De asemenea, absolvenții care primesc indemnizația de șomaj și se angajează în perioada de acordare a șomajului pot primi de la stat o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Cu alte cuvinte, pe lângă salariu, vor primi în continuare o sumă de bani de la șomaj.
Totuși, acești bani nu se acordă chiar tuturor absolvenților. Spre exemplu, dacă vorbim de un absolvent de liceu care se află în continuarea studiilor, fiind admis la facultate, atunci banii nu se pot primi. De asemenea, acești bani se acordă absolvenților care își mențin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puțin 12 luni de la data angajării, altfel trebuind să-i dea înapoi.
Comentarii articol (1)