Montarea aparatelor de aer condiționat nu presupune să obținem vreo autorizare de la autorități, după cum am aflat din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. În plus, cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) ne-au confirmat recent acest lucru.
"Se pot executa fără autorizație de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor: (...) reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități", scrie în Legea nr. 50/1991.
Singura situație în care am avea nevoie de o autorizație este cea în care clădirea în care se află apartamentul nostru este încadrată ca monument istoric sau se află într-o zonă protejată sau de protecție a unui monument istoric.
Cât privește legislația asociațiilor de proprietari (mai exact, Legea nr. 230/2007), nu există prevederi care să ne facă ducă la ideea că avem nevoie de încuviințarea asociației pentru a monta aparatul de aer condiționat. Totuși, dacă lucrarea noastră aduce un prejudiciu unui alt apartament sau proprietății comune din blocul respectiv, atunci cel care și-a montat aerul ar putea fi ținut răspunzător și obligat la repararea prejudiciilor.
"Dacă proprietarul unui apartament ori spațiu sau oricare altă persoană care acționează în numele său provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spațiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligația să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparații", se prevede în Legea nr. 230/2007.
Problema care se pune este următoarea: poate aparatul de aer condiționat, cu toată structura lui, să producă neplăceri altor vecini, în special, celor de dedesubt? Pe considerentul acesta, nu putem fi împiedicați să montăm sistemul, dar putem fi obligați să plătim daune, așa cum spuneam mai sus. Vecinul păgubit sau deranjat poate să ceară despăgubiri în instanță, în baza Codului civil.
Tocmai de aceea, atunci când montăm sistemul, trebuie să avem grijă ca apa să nu curgă pe peretele blocului, pe pervazul celor care stau mai jos și, în mare, scurgerea să nu deranjeze pe nimeni. Sunt numeroase persoane în Forumul AvocatNet.ro care se plâng de faptul că aparatele de aer condiționat ale vecinilor de mai sus le produc neplăceri. În aceeași măsură, am întâlnit și cazuri în care proprietarii au fost somați de către primării să ia măsuri, inclusiv să dea jos aparatele de pe fațadele clădirilor aflate în anumite zone.
Autoritățile locale au posibilitatea, prin acte normative, să aducă anumite limitări pentru lucrările pe care vrem să le facem. Spre exemplu, să fie interzisă amplasarea aparatelor pe fațadele clădirilor aflate pe marile bulevarde, în zone protejate, așa cum scrie în Legea nr. 50/1991. Rațiuni de estetică sau nu, astfel de dispoziții nu pot fi încălcate de proprietarii imobilelor, ei riscând să fie sancționați de autorități și chiar obligați să desființeze lucrările făcute. Tocmai de aceea, dacă avem dubii, ideal este să sunăm la primărie, înainte de a ne apuca de treabă!
Comentarii articol (14)