avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizatie de constructie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizatie de constructie?

Vreau sa stiu si eu daca pentru a-mi largi bucataria prin desfiintarea unei debarale (usa si 22 cm de perete din caramida care nu modifica structura de rezistenta a blocului) am nevoie de certificat de urbanism si de autorizastie de constructie?
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 22:26, 4 August 2008
Potrivit Lg.230/2007, proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari apartamentului sau, cu conditia de a nu pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor apartamente, de a nu afecta proprietatea comuna si de a nu schimba aspectul acesteia.
Orice modificare a proprietatii individuale se va aduce la cunostinta asociatiei pentru inscrierea in jurnalul evenimentelor din cartea tehnica a constructiei, prin depunerea in copie a actelor de autorizare , a procesului verbal de receptie si a schitelor.
Acestea se vor putea face de catre proprietari numai pe baza hot.Ad.Gen. si cu acordul proprietarilor direct afectati.
Daca lucrarile de constructii nu afecteaza structura de rezistenta a imobilului, nu aveti nevoie de autorizatie de constr. prev. de Lg.50/1991
Opinia mea este ca aveti nevoie de autorizatie de constructie.

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata si modificata prevede obligativitatea generala a autorizatiei de constructie:
Art. 1. - (1) Executarea lucrarilor de constructii este permisa numai pe baza unei autorizatii de construire sau de desfiintare. Autorizatia de construire sau de desfiintare se emite la solicitarea detinatorului titlului de proprietate asupra unui imobil - teren si/sau constructii - ori a altui act care confera dreptul de construire sau de desfiintare, in conditiile prezentei legi.

Totusi sunt exceptate unele lucrari prevazute mai jos, dar nu va incadrati la exceptii. Chiar daca nu faceti modificari de structura de rezistenta, ar trebui sa pastrati forma, dimensiunile golurilor si tamplariei conform art.11 lit.b:

Art. 11. - (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
a) reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
b) reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei, inclusiv in situatia in care se schimba materialele din care sunt realizate respectivele lucrari, cu exceptia cladirilor declarate monumente istorice, in conditiile legii;
c) reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
d) zugraveli si vopsitorii interioare;
e) zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
f) reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
g) reparatii si inlocuiri la pardoseli;
h) reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea -, la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive

Va recomand sa va adreati serviciului de expertizare, autorizare constructii din primarie, poate va incadreaza specialisti de acolo in una din exceptile de mai sus.
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru ce fel de lucrari imi sunt necesare autorizatii de la primarie? camelia petre camelia petre firma la care lucrez urmeaza sa execute lucrari de reparatii la demisol.imi sunt necesare aprobari de la primarie pt aceste lucrari?dc da ce fel de autorizatii ... (vezi toată discuția)
Schimbare culoare casa, locuinta personala Vladimir1 Vladimir1 Buna ziua! Am achizitionat o locuinta intr-un triplex si as dori sa schimb culoarea la casa. Este necesara vreo autorizatie de constructie pentru acest ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie ghe_19 ghe_19 as dori sa ma informati si pe mine in legatura cu o constructie...pentru o casa de vacanta daca trebuie autorizatie ...sau pentru ce maxim de mp nu trebuie ... (vezi toată discuția)