Hotărârea Guvernului nr. 374/2017 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, și pentru modificarea și completarea Procedurilor privind accesul la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, modalitățile de finanțare și instrucțiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 377/2002 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 414 din 6 iunie 2017.
- Potrivit legislației în vigoare, șomerii care își găsesc de lucru într-o altă localitate au dreptul să ceară de la stat bani pentru plata chiriei și a utilităților.
- Totuși, pentru ca acest lucru să fie posibil, era nevoie și de introducerea unor reguli procedurale, acestea fiind aprobate prin actul citat.
- Pentru a obține o suma lunară de cel mult 900 de lei, pentru acoperirea a 75% din cheltuielile lunare pentru chirie și utilități, solicitanții trebuie să se adreseze agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă la care se află în evidență și să depună o serie de documente.
- Explicații pe larg, aici.
- Intrare în vigoare: 6 iunie 2017.
Legea nr. 124/2017 privind aprobarea participării României ca membru asociat la Proiectul BEPS - Erodarea bazei de impozitare și transferul profiturilor - inițiat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică - OCDE, precum şi pentru completarea anexei nr. 1 la Ordonanţa Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 415 din 6 iunie 2017.
- De vineri, România este membru asociat în Proiectul BEPS (Erodarea bazei de impozitare și transferul profiturilor) - un program comun pentru zeci de state, prin care se încearcă, la nivel global, limitarea practicilor fiscale dăunătoare.
- Astfel, în legislația noastră vor apărea curând modificări în ceea ce privește prețurile de transfer, convențiile de evitare a dublei impuneri sau schimbul de informații între autoritățile fiscale.
- Detalii suplimentare sunt aici.
- Intrare în vigoare: 9 iunie 2017.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispozițiilor legislației în materie de concurență, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 422 din 8 iunie 2017.
- Marile magazine, precum supermaketuri și hipermarketuri, sunt obligate să comunice Consiliului Concurenţei, la cererea acestuia, preţurile de vânzare ale produselor pe care le comercializează.
- Dacă nu vor face asta, entitățile vor putea fi amendate, de luna viitoare începând, cu amenzi de până la 50.000 de lei.
- În altă ordine de idei, același act normativ stabilește că persoanele fizice și juridice prejudiciate prin încălcarea de către companii a legislației concurenței pot să ceară despăgubiri în instanță.
- Informații găsiți aici și aici.
- Intrare în vigoare: 8 iunie 2017.
Decizia prim-ministrului nr. 447/2017 privind numirea doamnei Raluca-Maria Țîncu în funcția publică de conducere de inspector general antifraudă al Direcției generale antifraudă fiscală din structura Agenției Naționale de Administrare Fiscală a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 429 din 9 iunie 2017.
- Prin intermediul acestui act, Raluca-Maria Țîncu a fost numită în funcția de inspector general antifraudă în cadrul Direcției generale antifraudă fiscală din structura ANAF.
- Intrare în vigoare: 9 iunie 2017.