Angajatorii ar putea să le acorde liber salariaților maghiari, la cerere, în ziua de 15 martie, potrivit Propunerii legislative privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România. Pentru reglementarea acestui lucru însă, deputații vor trebui să dea un vot favorabil acestei propuneri, Camera Deputaților fiind For decizional în acest caz. La votul de luni, senatorii au respins categoric ideea. Dacă va fi votat însă de deputați, documentul mai trebuie să treacă și de aprobarea șefului statului și să fie publicat în Monitorul Oficial ca să se aplice.
"Angajatorii pot acorda o zi liberă, în data de 15 martie, la cerere, persoanelor aparținând comunității maghiare pentru participarea la manifestările prevăzute la alin. (1) (adică la cele organizate cu ocazia sărbătoririi comunității maghiare din țara noastră - n.red.)", scrie în proiect. Inițial, formularea propusă a fost "angajatorii acordă", indicând mai degrabă spre o obligație, decât spre o opțiune.
Proiectul stabilește că ziua de 15 martie va fi consacrată ca zi de sărbătoare a comunității maghiare din România, ocazie cu care autoritățile locale din locurile unde trăiesc maghiari vor putea organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători.
Trebuie știut însă că și comunitatea tătară de la noi beneficiază de o prevedere similară în Legea nr. 453/2006. Ziua de 13 decembrie este declarată drept ziua etniei tătare de la noi din țară, iar angajatorii pot acorda liber salariaților de etnie cu ocazia acestei zile.
Salariații din România se bucură de 14 libere legale, potrivit Codului muncii, ultimul astfel de liber pe care l-au avut românii a fost cu ocazia zilei de 1 iunie. Despre toate aceste zile libere și despre drepturile pe care le au salariații în aceste situații puteți afla mai multe de aici.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Ea trebuie să fie votată în Camera Deputaților, aprobată prin decret de către șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.