Admiterea în avocatură a avut loc pe 1 septembrie, pentru toți candidații, inclusiv pentru cei care au absolvit definitivatul în alte profesii juridice, conform anunțului UNBR. Noutatea principală a acestui examen a fost că s-a ținut în mod unitar, la București, în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), pentru toți candidații.
Rezultatele inițiale la examenul de admitere au fost publicate joi și pot fi consultate aici. Cei care vor să mai depună contestații la aceste rezultate o mai pot face doar azi, până la ora 19.
Examenul s-a desfășurat prin susținerea unui test grilă de 100 de întrebări din toate cele cinci materii de examen. Vor fi declarați admiși candidații care vor obține cel puțin zece puncte la fiecare disciplină în parte și un punctaj total de cel puțin 70 de puncte, după cum se prevede în Hotărârea nr. 243/2017 privind organizarea examenului de primire în profesie - sesiunea septembrie 2017.
În ce a constat examenul
Examenul reprezintă un test-grilă cu 100 de întrebări din cinci materii - organizarea și exercitarea profesiei de avocat, drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal. La fiecare dintre acestea, candidații trebuie să răspundă corect la măcar zece întrebări și să obțină, în total, măcar 70 de răspunsuri corecte. Potrivit regulamentului de examen, candidații au la dispoziție cel mult patru ore.
"Se interzice candidaţilor ca, pe timpul desfăşurării examenului, să comunice între ei sau să deţină asupra lor orice surse de informare şi mijloace de comunicare, de orice fel, cu excepţia celor specific autorizate de comisia de examen, sub sancţiunea eliminării din examen pentru fraudă", scrie în act. În fapt, orice tentativă de fraudă va fi foarte aspru sancționată, pentru că respectivul candidat nu doar că va fi eliminat din examen, dar nu va mai putea să-l susțină nici în următorii cinci ani.
Candidații nu au putut intra în sala de examen fără un act de identitate și nu au avut nevoie de instrumente de scris, pentru că pixurile li s-au oferit acolo, de către organizatori.
"Pe toată durata desfăşurării examenului este interzisă părăsirea sălii de examen de către candidaţi. În cazuri excepţionale, dacă un candidat este nevoit să părăsească temporar sala, el trebuie să fie însoţit de un supraveghetor până la înapoierea în sala de examen; comisia de examen poate stabili reguli speciale în acest sens", mai scrie în regulament.
Comentarii articol (8)