Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional (AMPOR) a publicat în dezbatere publică ghidul solicitantului prin care se va realiza înscrierea gratuită în cadastru a proprietăților rurale din cadrul a 793 de Unități Adminitrativ-Teritoriale (UAT).
Sesiunea de depunere a proiectelor urmează a fi anunțată public după data de 5 iulie 2017, acesta fiind termenul limită prevăzut pentru consultarea publică asupra ghidului solicitantului.
Obiectivul urmărit prin lansarea acestei linii de finanțare este creşterea gradului de acoperire geografică și de înregistrare a proprietăților din zonele rurale în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară. De asemenea, programul de finanțare contribuie la completarea obiectivului exprimat prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, reglementat prin Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr.7/1996.
Vor fi înregistrate în cadastru aproape șase milioane de hectare
Bugetul alocat acestui program de finanțare este de peste 312 milioane de euro, iar beneficiarul finanțării este în mod exclusiv Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Având în vedere faptul că realizarea cadastrului în România reprezintă o importantă investiție în infrastructura informațională la nivel național, cu mari implicații macro-economice, începând cu anul 2011, ANCPI a dezvoltat un proces de înregistrare sistematică a proprietăților într-un număr de peste 2.300 de unități administrativ teritoriale (UAT).
Pentru accelerarea acestui proces de înregistrare a proprietăților din zonele rurale, complementar acțiunilor programate de ANCPI prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, a fost luată în considerare extinderea înregistrării sistematice pentru acoperirea suprafeței de peste 5,7 milioane ha, reprezentând 793 UAT-uri rurale prin intermediul fondurilor europene alocate prin intermediul Programului Operațional Regional - Axa prioritară 11 – Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară.
Astfel, implementarea măsurilor prevăzute în cadrul acestui program de finanțare va contribui la:
- creșterea economico-socială din zona rurală;
- dezvoltarea infrastructurii din mediul rural;
- promovarea incluziunii prin extinderea procesului de înregistrare sistematică a proprietăților din zonele rurale ale României.
Acțiunile vor conduce la îmbunătățirea condițiilor de trai din spațiul rural
Având proprietatea înregistrată, populația din zonele vizate de implementarea acestor proiecte va putea beneficia de îmbunătățirea condițiilor economice și sociale, atât datorită securizării statutului proprietății, cât și implicațiilor clarificării situației terenurilor asupra bugetelor locale, iar municipalitățile vor avea o situație clară a proprietăților pe care le dețin.
În plus, vor fi create condițiile optime pentru atragerea de investiții în infrastructură din domenii precum: agricultură, mediu, turism și agroturism, îndeplinind astfel pre-condițiile pentru accesarea finanțărilor din alte programe ale Uniunii Europene.
Mai mult, se vor crea premisele pentru securizarea și eficientizarea pieței funciare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării mediului de afaceri.
Implementarea măsurilor vizate va contribui la creșterea economică și socială la nivel național, în conformitate cu politicile naționale și cele ale Uniunii Europene, prin:
- stimularea investițiilor în infrastructura de bază din zonele rurale: transport, construcții, energie, mediu, sănătate și infrastructura socială;
- creșterea nivelului de accesare a fondurilor europene pentru comunitățile din zonele rurale;
- stabilirea unei baze reale de impozitare a proprietăților imobiliare;
- dezvoltarea piețelor ipotecare în zonele rurale;
- micșorarea diferențelor între diferite zone dezvoltate din punct de vedere agricol și alte regiuni mai puțin favorizate;
- creșterea coeziunii teritoriale, sociale și economice, prin reducerea diferențelor între nivelurile de dezvoltare din zonele rurale și urbane și promovarea dezvoltării zonelor dezavantajate;
Programul de finanțare va debuta în curând, AMPOR urmând să anunțe sesiunea de depunere a cererilor de finanțare imediat după încheierea consultărilor publice asupra Ghidului Solicitantului, respectiv după data de 5 iulie 2017, acesta fiind, tototdată, termenul limită pentru transmiterea eventualelor observații și propuneri.
Activitățile propuse în cadrul planurilor de afaceri declarate câștigătoare vor trebui implementate până cel târziu la data de 31 decembrie 2023.