Curtea de Apel București a decis, printr-o hotărâre dată vineri într-un proces între MFP și Grup Servicii Petroliere SA, că deciziile CFC nu pot produce efecte retroactive. Concret, judecătorii au anulat alineatul 2 al articolului 7 din Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei Fiscale Centrale, înclus în Ordinul MFP nr. 688/2013.
„Soluțiile adoptate prin decizii ale Comisiei și aprobate prin ordin al ministrului finanțelor publice sunt aplicabile de la data intrării în vigoare a actului normativ avut în vedere la soluționarea fiecărei spețe”, dispune prevederea anulată de instanță.
Cu toate acestea, hotărârea este abia pe fond, astfel că se poate face recurs în termen de 15 zile de la comunicarea documentului. Și, așa cum a subliniat Gabriel Biriș, avocat partener la Biriș Goran, societatea de avocatură ce a obținut anularea parțială a Ordinului MFP nr. 688/2013, este de așteptat ca ministerul să facă recurs.
„Instanța a decis să admită cererea formulată de noi și să anuleze parțial [alineatul 2 al articolului 7 din] Ordinul MFP nr. 688/2013 privind regulamentul de organizare și funcționare al Comisiei Fiscale Centrale. Articolul respectiv prevedea că deciziile Comisiei Fiscale Centrale se aplică de la data în vigoare a legii în aplicarea cărora decizia a fost emisă. Noi am susținut că deciziile nu pot produce efecte decât pentru viitor, nicidecum retroactiv, iar instanța a admis cererea noastră. Evident, este prima instanță, nu este definitivă. MFP va recura. Va mai dura ceva până când această hotărâre va produce efecte «erga omnes» (adică, în latină, în ceea ce-i privește pe toți, fără excepție - n. red.)”, a precizat Gabriel Biriș într-o postare publică de pe contul său de Facebook.
În esență, avocatul a explicat că autoritățile s-au folosit de o decizie emisă de CFC în anul 2015 pentru a o aplica unei tranzacții din anul 2008. Cu alte cuvinte, regulamentul CFC permite emiterea de decizii cu aplicare retroactivă.
„În cazul de față, povestea a fost așa: prin 2008, ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală - n. red.) a început un control la un mare contribuabil, control despre care am mai scris. A fost o dispută cu privire la modul de aplicare a unei scutiri de TVA (fără impact bugetar, dacă nu ar fi fost scutire, statul ar fi trebuit să ramburseze TVA cumpărătorului).
ANAF a zis că nu e scutită, MFP a zis inițial că e scutită. Controlul a fost suspendat. Cazul a fost dus în Comisia Fiscală Centrală, unde a trenat câțiva ani (a ajuns și la Comitetul de TVA la Bruxelles, fără să se tranșeze). Într-un final, ANAF și-a impus punctul de vedere, iar CFC a emis o decizie care i-a permis să emită decizia de impunere (cu nouă cifre) cu care să scoată din piață compania respectivă (...), în principal folosind ca argument decizia CFC (emisă în 2015, dar aplicabilă tranzacției din 2008). (...)
Cum e să poți să îți dai o normă pe care să o folosești retroactiv în litigiile pe care le ai cu «partea adversă»? Nelegal, zicem noi. Și la fel a zis și instanța”, a detaliat situația Gabriel Biriș.
CFC se ocupă, în principiu, de aplicarea unitară a legislației fiscale și de soluționarea conflictelor de competență apărute între organe fiscale care nu sunt subordonate unui organ ierarhic comun, prevede Ordinul MFP nr. 688/2013. Mai precis, Comisia este o „structură interdepartamentală care își desfășoară activitatea în cadrul Ministerului Finanțelor Publice și care este coordonată de secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Publice care răspunde de politicile și legislația fiscală, în calitate de președinte al acesteia”, se arată în actul normativ.
Astfel, CFC poate adopta prin decizii soluții referitoare la aplicarea unitară a legislației fiscale. Deciziile trebuie aprobate prin ordin MFP, care trebuie publicat în Monitorul Oficial, Partea I.
În altă ordine de idei, trebuie precizat că neretroactivitatea legii este un principiu constituțional, iar acesta trebuie respectat, cu unele excepții, în toate actele normative emise și publicate în Monitorul Oficial. Redacția noastră a scris pe larg despre principiul neretroactivității în acest articol din 2016.
Comentarii articol (1)