Examenul de admitere în avocatură va avea loc anul acesta pe 1 septembrie și se va organiza, de data aceasta, în mod unitar, pentru toți candidații, inclusiv pentru cei care au absolvit definitivatul în alte profesii juridice. Potrivit calendarului anunțat, înscrierea la examen se va desfășura în perioada 3 iulie 2017 (ora 8:00) - 31 iulie 2017 (ora 16:00), la secretariatul baroului la care candidatul urmează să-și desfășoare activitatea dacă ia examenul, iar pentru înscriere este necesară achitarea unei taxe de 1.000 de lei.
Pe baza regulamentului de examen (anexat articolului), iată o listă cu cele mai importante lucruri la care trebuie să fie atenți candidații care merg să se înscrie și să susțină examenul:
1. Cât de vechi poate fi certificatul de cazier?
Certificatul de cazier judiciar trebuie să fie eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii cererii. Dacă e mai vechi de atât, el nu va fi acceptat și dosarul va fi respins la înscriere.
2. De unde își pot lua candidații certificatele medicale?
La dosarul de înscriere, candidații trebuie să depună și un certificat privind starea lor de sănătate și care să includă și o evaluare psihiatrică. Potrivit regulamentului, certificatul se eliberează de entităţile desemnate de către consiliile barourilor. Care sunt aceste entități? Candidații vor afla acest lucru urmărind anunțurile făcute de barourile la care urmează să se înscrie.
3. Respingerea dosarului - ce soluții există?
La începutul lunii august, candidații înscriși sunt verificați din punct de vedere al îndeplinirii condițiilor de primire în profesia de avocat. Odată ce listele cu candidații admiși la înscriere sunt publicate, cei respinși pot formula contestații în cel mult 24 de ore de la afișarea listei la sediul baroului.
4. În ce situații pot primi taxa de înscriere înapoi?
Conform regulamentului de examen, există două situații când taxa de înscriere se restituie, într-o anumită proporție, pe bază de cerere:
- neprezentare la examen din motive obiective (evident, ele vor trebui probate);
- candidatul se retrage din examen înainte să se afișeze listele cu rezultatele verificării îndeplinirii condițiilor de participare.
Totuși, banii nu vor fi restituiți pe loc, pentru că cererea se soluționează în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia de către barou la Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA).
5. Cât timp au la dispoziție candidații la examen?
"Timpul necesar pentru formularea răspunsurilor la testul grilă este cel stabilit de comisia de elaborare a subiectelor pentru aceasta proba; acesta nu poate depăşi 4 ore de la momentul la care s-a încheiat distribuirea testelor către toţi candidaţii", conform documentului. Așadar, cel mult patru ore, însă au existat ani în care candidații au avut mai puțin timp la dispoziție.
6. Ce înseamnă fraudarea examenului?
"Se interzice candidaţilor ca, pe timpul desfăşurării examenului, să comunice între ei sau să deţină asupra lor orice surse de informare şi mijloace de comunicare, de orice fel, cu excepţia celor specific autorizate de comisia de examen, sub sancţiunea eliminării din examen pentru fraudă", potrivit regulamentului.
Se consideră fraudă:
- înscrierea numelui candidatului pe lucrarea de examen în afara rubricii care se sigilează şi orice alte semne distinctive care ar permite identificarea lucrării;
- copierea de la alţi candidaţi;
- comunicarea, prin orice mijloace, cu persoane aflate în afara sau în interiorul sălii de examinare;
- deţinerea de tipărituri sau alte înscrisuri conţinând surse de informare privind materiile de examen, indiferent dacă acestea au fost sau nu utilizate în timpul examenului;
- deţinerea de mijloace electronice de comunicare sau de informare sau care permit comunicarea sau informarea, indiferent de natura acestora (telefoane mobile, PDA-uri, notebook-uri, ceasuri etc.) şi indiferent dacă acestea au fost sau nu utilizate în timpul examenului;
- substituirea de persoană (adică situația când altcineva vine în locul candidatului înscris).
7. Cum se sancționează frauda?
Nu doar că respectivul candidat e dat afară din sala de examen, dar el nu se va mai putea înscrie nici la examenele din următorii cinci ani.
8. Candidații pot pleca din sală în timpul examenului?
Nu, dacă vor să mai rezolve subiectele în continuare. Dacă pleacă din sală, ei vor preda lucrarea (semnând de predare) și nu se vor mai putea întoarce să facă completări. În cazuri excepţionale, dacă un candidat este nevoit să părăsească temporar sala, el trebuie să fie însoţit de un supraveghetor, însă comisia de examen poate stabili reguli speciale în acest sens.
De altfel, cei care ajung la sala de examen după ce se deschid plicurile cu subiecte nu mai pot intra în sală.
9. Dacă se admit contestații la barem, toată lumea primește punctele în plus?
Nu neapărat, depinde de situație:
- dacă se admite o contestație la baremul unei anumite grile, nu vor avea de câștigat decât cei care au răspuns corect conform grilei definitive, adică cei care au pus un răspuns greșit pe baremul inițial, dar corect pe cel corectat în urma contestațiilor;
- în situaţia în care, în urma soluţionării contestaţiilor la barem, se apreciază că răspunsul corect indicat în baremul iniţial nu este singurul corect, punctajul corespunzător întrebării respective se acordă pentru oricare dintre cele două variante de răspuns stabilite ca fiind corecte prin baremul definitiv;
- dacă se anulează una sau mai multe întrebări, punctajul corespunzător întrebării/ întrebărilor anulate se acordă tuturor candidaţilor.
10. Ce obligație au cei care iau examenul și se înscriu în barou?
Regulamentul prevede că, de la data înscrierii în barou ca stagiar, avocatul e obligat, fără alte formalități să meargă la pregătirea profesională din cadrul INPPA. Pregătirea o vor urma fie într-un centru teritorial, fie la București, iar alegerea cu privire la centru o vor face încă de la momentul înscrierii.
11. Cei admiși se pot înscrie apoi în alt barou decât cel unde și-au depus cererea de înscriere la examen?
Nu, potrivit regulamentului. De altfel, la momentul în care se înscriu, candidații depun și o declarație pe propria răspundere în care spun că, în cazul în care sunt declarați admiși, nu se vor înscrie ca stagiari în alte barouri.
12. Cei respinși/retrași își mai pot recupera documentele depuse?
Da, ei pot cere restituirea actelor originale/ copiilor legalizate în original, în termen de maximum cinci ani de la data validării examenului.
Notă: Despre condițiile de înscriere, tematica și lista completă a documentelor de depus la dosar puteți afla mai multe de aici.
Comentarii articol (0)