La nivelul unei gospodării, în anul 2016, veniturile totale medii ale populaţiei au fost de 2.945 lei, conform unui comunicat de presă publicat de către Institutul Național de Statistică (INS) în iunie 2017. În același timp, cheltuielile totale au fost, în medie, de 2.524 lei lunar pentru o gospodărie, reprezentând peste 85% din nivelul veniturilor totale. În acest caz, excedentul este de 421 de lei / lună, aceasta fiind suma pe care o familie o poate economisi, în medie, de la o lună la alta, conform statisticii amintite anterior.
Estimarea veniturilor unei gospodării
Atunci când estimezi veniturile, ia în calcul toate încasările de care beneficiezi sau poți beneficia în viitor: salariile ambilor soți, venituri din chirii, dividende, arende, dobânzile încasate pentru depozitele bancare, alocațiile copiilor, etc. După ce notezi sumele aferente acestor venituri, vei putea calcula totalul venitului disponibil pe gospodărie.
Statistic, la nivelul anului 2016, din totalul veniturilor înregistrate la nivelul unei luni, veniturile salariale au reprezentat aproape 60%. La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (6%), veniturile din agricultură (2,8%) și veniturile din activităţi neagricole independente (2,5%).
Estimarea cheltuielilor unei gospodării
În cazul în care plănuiești realizarea unei investiții sau a unei cheltuieli ce nu are caracter permanent în bugetul gospodăriei, va trebui să scazi din valoarea totală a veniturilor încasate într-o lună toate cheltuielile curente ale familiei:
- cheltuielile pentru hrană;
- cheltuielile pentru alte produse nealimentare, precum îmbrăcăminte, încălțăminte, etc;
- cheltuielile necesare pentru plata utilităților;
- cheltuielile necesare procurării diverselor servicii, precum abonamentul pentru transportul în comun;
- cheltuielile pentru petrecerea timpului liber; bilete la diverse spectacole, costurile de transport și cazare pricinuite de desfășurarea concediului;
- cheltuielile cu cheltuieli și taxe.
La nivelul anului 2016, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor și cotizaţiilor.
Alocarea unor surse pentru investiții și cheltuieli neprevăzute ar trebui să fie efectuate din surplusul (excedentul) înregistrat după acoperirea cheltuielilor curente.
Iată cum îți poți gestiona bugetul familiei, utilizând aplicația ce poate fi descărcată de la finalul acestui articol.
1. Notează venitul total de care dispui
După ce ai însumat toate categoriile de venituri, așa cum au fost amintite anterior, notează în celula albă din tabel valoarea totală a veniturilor disponibile.
2. Introdu denumirea cheltuielilor și valoarea acestora
Introdu denumirea cheltuielilor și alege pentru fiecare categoria din care ele fac parte. Categoriile de cheltuieli se pot alege din lista afișată în fiecare celulă.
3. Aplicația grupează categoriile pe categorii
După ce tabelul de la punctul anterior a fost completat, aplicația calculează automat structura bugetului, prin însumarea tuturor cheltuielilor estimate.
4. Aplicația afișează economiile realizate sau deficitul înregistrat la nivelul bugetului
Doar surplusul înregistrat poate fi utilizat pentru plata unor cheltuieli neprevăzute sau realizarea unor investiții.
Conform aceluiași comunicat de presă emis de INS, cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,5%).
Comentarii articol (2)