Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice va intra în vigoare mâine și va aduce, începând de anul viitor, o serie de creșteri salariale importante pentru toate categoriile de bugetari. De principiu, toate salariile de la stat cresc de la 1 ianuarie 2018 cu 25%, mai puțin ale medicilor, care vor crește chiar mai sus de acest procent, numai că începând din luna martie a anului viitor.
În afară de medici, profesori, polițiști, militari, funcționarii din administrația locală și din cea centrală, diplomați sau magistrați, legea salarizării unitare include și un capitol referitor la preoți și la celelalte categorii de personal clerical, dar și neclerical din România. Majorările salariale pentru această categorie de bugetari vor fi înregistrate la 1 ianuarie 2018, așa cum spuneam mai sus, când veniturile lor vor crește cu 25% față de cele din decembrie 2017.
Grilele de salarizare anexate la Legea nr. 153/2017 înfățișează niște sume la care bugetarii, indiferent de categorie, vor ajunge treptat până în 2022. Primul pas e făcut prin creșterea din ianuarie de care vorbeam, următorii fiind stabiliți anual, prin acte normative speciale.
Pentru a înțelege cum sunt salarizații preoții, trebuie să avem în vedere că nu toți sunt salarizați la fel. Pe de o parte, sunt cei care sunt încadrați în unitățile bugetare și au un salariu efectiv, iar pe de altă parte, sunt cei care nu primesc un salariu propriu-zis, ci un sprijin de la stat într-un anumit cuantum.
Pe grilele de salarizare de la legea care va intra mâine în vigoare, preoții din unitățile bugetare ar primi, până în 2022, următoarele salarii (valorile sunt brute):
- preot debutant cu studii superioare - 3.700 lei;
- preot cu gradul II și studii superioare - 3.900 lei;
- preot definitv cu studii medii - 3.650 lei.
Sprijinul în bani acordat celor din unitățile de cult
O primă categorie la care ne vom referi este cea a persoanelor care sunt încadrate pe funcții de demnitate publică. Vorbim, mai exact, de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va avea același salariu cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, de arhiepiscopi, mitropoliți și episcopi. Toate aceste funcții de conducere vor fi salarizate la același nivel cu anumite funcții de demnitate publică. Spre exemplu, un șef de cult (mitropolit, rabin, muftiu etc.) va fi plătit la fel ca un ministru, iar un episcop-vicar la fel ca un senator/deputat.
Următoarea categorie pe care o avem în vedere este tot la nivelul funcțiilor de conducere din unitățile de cult, doar că nu e vorba de cei asimilați unor demnitari. Iată, în cazul acestora, ce salarii vor avea până în 2022, potrivit grilei (valori brute):
- vicar general, consilier patriarhal, prim rabin - 5.517 lei;
- stareț, superioară, egumen - 4.235 lei.
În fine, dacă ne referim la preoții din unitățile de cult care nu ocupă posturi bugetate, atunci ei primesc un sprijin din partea statului, în cuantum de 65% din salariile de bază stabilite pentru cadrele didactice cu care sunt asimilați. Concret, aplicăm procentul de 65% la următoarele salarii de bază brute:
- preot definitiv cu studii superioare și peste 25 de ani vechime - 4.554 lei;
- preot debutant cu studii superioare - 4.098 lei;
- preot gradul II cu studii medii și între 10 și 15 ani vechime - 4.144 lei;
- preot debutant cu studii medii - 3.916 lei.
"(...) personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult cu venituri reduse poate beneficia de un sprijin lunar la salarizare în cuantum de 80% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericală deţinută în cadrul cultelor din România", conform asimilărilor, scrie în legea salarizării unitare.
Ceea ce trebuie să înțelegem este că acești din urmă preoți câștigă mai puțin decât cei care ocupă locuri în unitățile bugetare, pentru că ei primesc acest sprijin din partea statului, care reprezintă un procent dintr-un salariu fix (65% sau 80%, dacă e vorba de unitățile de cult cu venituri reduse).
Notă: Despre salariile cadrelor didactice și despre măririle pe care le-ar încasa aceștia anul viitor puteți afla mai multe de aici.