În toamna aceasta au avut loc două examene pentru magistrați, respectiv examenul de admitere în INM, unde au fost scoase la concurs 200 de posturi (130 pentru judecători și 70 pentru procurori), dar și două posturi de personal de specialitate juridică în cadrul CSM, și examenul de admitere în magistratură, pentru ocuparea a 70 de posturi de judecător și 35 de procuror (lista posturilor).
După ce au apărut pe site-ul INM rezultatele finale la admiterea în INM, joia trecută au fost publicate și rezultatele finale la admiterea directă în magistratură (aici), după suplimentarea posturilor scoase la concurs.
Acum urmează etapa în care este verificată buna reputație a celor admiși, dar și examinarea medicală. Programarea la examenul medical pentru cei admiși în magistratură (în perioada 30 octombrie - 3 noiembrie) se regăsește aici, iar pentru cei admiși la INM, aici (în perioada 6-15 noiembrie).
Cele două concursuri nu s-au adresat însă aceluiași tip de candidat, chiar dacă s-a susținut din aceleași patru materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal. În timp ce pentru examenul la INM nu e necesară experiența, pentru admiterea la magistratură, da. În plus, cei admiși în INM devin auditori de justiție și trebuie să urmeze cursurile Institutului, iar după doi ani trebuie să treacă de examenul de absolvire pentru a putea ajunge stagiari.
În ce constau examenele și cum pot fi promovate
Ambele examene au aceleași tipuri de probe. Prima probă este cea scrisă, de tip grilă, cu 100 de întrebări, câte 25 pentru fiecare din cele patru materii de examen. Aici, candidații trebuie să ia cel puțin 70 de puncte. Dacă trec de această probă, urmează cea de raționament logic, care e tot o probă scrisă, cu 100 de întrebări la care se punctează răspunsurile și 20 de întrebări care nu se punctează. Candidații pot fi admiși la această probă dacă răspund corect la cel puțin 30 de întrebări din cele 100 care se punctează (valabil pentru ambele examene).
Primele două probe din concurs reprezintă prima etapă. Nota obținută la prima etapă e suma notelor obținute la cele două probe în raport cu următoarea pondere: 70% - nota de la prima probă și 30% - nota la cea de-a doua. Sunt declarați admiși în a doua etapă (interviul) numai cei care au trecut ambele probe, în ordinea descrescătoare a notei obținute la prima etapă, în limita dublului numărului de locuri scoase la concurs.
A doua etapă este reprezentată de un interviu (metodologia interviului, aici și aici) care constă în:
- elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras și susținerea orală a acestuia;
- analiza orală a unei spețe cu elemente de etică specifice profesiei.
Sunt declarați admiși numai cei care iau măcar nota 7 la interviu. În fine, nota obținută la concurs e suma notelor obținute în cele două etape: 75% - nota la prima etapă și 25% - interviul.
Notă: Tematica și bibliografia examenelor sunt atașate acestui articol.