La concursul de admitere în magistratură care s-a desfășurat în aceste ultime luni au fost scoase la concurs 60 de posturi de judecător la judecătorii și 35 de posturi de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii.
Recent, INM a afișat și lista cu rezultatele finale ale candidaților. Acum urmează verificarea bunei reputații și examinările medicale a candidaților admiși.
Concursul s-a adresat doar celor cu o vechime în specialitate de cel puțin cinci ani calculată la data susținerii primei probe a concursului, adică la 20 mai. Concret, candidații trebuie să îndeplinească toate aceste condiții:
- cetățenia română și domiciliul în România;
- capacitatea deplină de exercițiu;
- să fie licențiați în drept;
- să nu aibă antecedente penale sau cazier fiscal;
- cunoașterea limbii române.
Ca la concursurile trecute, candidații pot să treacă de prima probă numai dacă au măcar 70 de puncte obținute. Apoi, la testul de raționament logic, candidații trebuie să răspundă corect la măcar 30 din cele 100 de întrebări ale căror răspunsuri se punctează.
Nota obținută la prima etapă este suma notelor obținute la cele două probe scrise în raport cu următoarea pondere: 70% - testul de verificare a cunoștințelor juridice, 30% - testul de logică.
Sunt declarați admiși cei care la prima etapă (fiind admiși inclusiv la testul de logică), în ordinea descrescătoare a notei obținute la prima etapă, un număr de candidați ce reprezintă dublul numărului de posturi scoase la concurs, respectiv triplul numărului, atunci când sunt scoase la concurs mai puțin sau egal cu 100 posturi.
În fine, la ultima etapă, interviul, candidații trebuie să ia măcar nota 7. Nota obținută la concurs este suma notelor obținute în cele două etape, calculată în raport cu următoarea pondere: nota de la prima etapă reprezintă 75%, iar interviul are o pondere de 25%.
Notă: Metodologiile de organizare și desfășurare a interviului și a testării psihologice, precum și regulamentul de examen se regăsesc atașate mai jos.