Dacă acum se poate ajunge până la trei luni cu termenul în care se soluționează o cerere de despăgubire, de săptămâna viitoare, lucrurile se vor rezolva obligatoriu în cel mult 30 de zile, conform cu Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Noul cadru legal al RCA-urilor va intra în vigoare miercurea viitoare.
"În termen de 30 de zile de la data înaintării cererii de despăgubire de către asigurat ori de către partea prejudiciată, asigurătorul RCA este obligat: a) fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată, transmisă cu confirmare de primire, în cazul în care se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat; b) fie să notifice părţii prejudiciate în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire", scrie în lege.
Termenul de 30 de zile e prevăzut și în actualul cadru al RCA-urilor, adică în OUG nr. 54/2016, însă acum scrie că cererea se poate soluționa cel mai târziu în trei luni de la data avizării daunei. Dacă vor depăși termenul și nu vor anunța partea prejudiciată că i se respinge cererea de despăgubire (plus motivele respingerii), atunci asigurătorul RCA va fi obligat să plătească despăgubirea. Practic, este pedepsit cel care a lăsat timpul să treacă fără să rezolve cererea de despăgubire. Chestiunea e prevăzută, în aceiași termeni, inclusiv în actualul cadru legal.
"Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire prevăzută la alin. (1) lit. a) sau de la data la care asigurătorul RCA a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau acordul entităţii de soluţionare a litigiului cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească", scrie în Legea nr. 132/2017.
Și aici vorbim de schimbări față de cadrul actual. Concret, în prezent, despăgubirea se plătește în cel mult zece zile de la împlinirea termenului de 30 de zile despre care vorbeam mai sus. Mai mult decât atât, plata e condiționată de depunerea documentelor necesare stabilirii răspunderii și cuantificării prejudiciului. Or, sub noul cadrul legal al RCA-urilor, despăgubirea se va plăti în cel mult zece zile de la acceptarea ofertei de despăgubire, fără alte condiții.
Ce documente vor trebui depuse pentru soluționarea cererii?
Săptămâna asta, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus în dezbatere un proiect de norme care urmează să completeze Legea nr. 132/2017. Vorbim, mai exact, de Proiectul de Normă privind asigurările auto din România, act ce va intra în vigoare numai după ce e aprobat de șeful ASF și publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit actului pus în dezbatere, cererea de despăgubire se va rezolva numai după depunerea unor documente din care să rezulte:
- dreptul de proprietate asupra bunului avariat sau orice probe pe baza cărora poate fi dovedit dreptul la despăgubire;
- răspunderea civilă a proprietarului sau a conducătorului vehiculului asigurat în producerea pagubei;
- întinderea prejudiciului;
- legătura dintre întinderea prejudiciului și modul de producere al evenimentului.
"Despăgubirile se stabilesc după depunerea cererii de despăgubire de către persoana prejudiciată sau asigurat, astfel: a) pe cale amiabilă, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare; b) prin mecanisme de soluționare alternativa a litigiului; c) prin hotărâre judecătorească definitivă, în cazul în care nu s-a realizat înţelegerea între părți", scrie în proiectul ASF.
Atenție! Prevederile proiectului ASF nu se aplică momentan. Proiectul trebuie aprobat de șeful ASF și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (0)