După ce Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a anunțat la jumătatea lunii iulie selectarea celor trei bănci care au depus oferte privind înscrierea drept creditori în cadrul programului de finanțare, ieri au fost semnate convențiile de colaborare prin care vor acorda credite punte antreprenorilor selectați pentru finanțare în cadrul programului Start-up Nation.
Statul, prin ministerul de resort, a solicitat băncilor acordarea de credite punte la o dobândă maximă de 5% pe an, iar ofertele depuse de către BCR, CEC Bank și Banca Transilvania au prevăzut dobânzi chiar mai mici decât acest plafon.
Astfel, antreprenorii interesați de contractarea unui credit bancar necesar derulării proiectelor vor putea obține banii necesari la o dobândă mai mică decât cea anticipată inițial, iar condițiile de creditare nu vor putea fi negociate de către bănci în mod individual cu fiecare antreprenor în parte.
În plus, cele trei bănci vor efectua vizite în teren în scopul certificării investițiilor realizate de către beneficiarii pe care i-au finanțat.
Condițiile în care vor fi acordate creditele punte
Ofertele de creditare ale celor trei bănci care au semnat convențiile de colaborare sunt centralizate mai jos:
Dodânda sau comisionul | Banca Transilvania | Banca Comercială Română | CEC Bank |
Dobânda anuală la credit | 3,9% | 3,5% | 3,99% |
Comisionul gestiune | 0,08% lunar | 2% | 0,75% la acordarea creditului |
Comisionul de acordare | 0,75% | - | 0,75% |
Observații:
- dobânda la credit prezentată în tabelul de mai sus este anuală, urmând a fi aplicată pentru numărul de luni cuprins între obținerea creditului punte și rambursarea integrală a sumelor împrumutate;
- comisionul de gestiune aplicat de către Banca Transilvania este lunar, urmând a fi perceput în fiecare lună în care antreprenorul utilizează creditul contractat. În același timp, CEC Bank percepe un comision de gestiune doar la acordarea creditului, indiferent de numărul de luni până la care suma împrumutată va fi rambusată integral;
- Banca Comercială Română va percepe comisioane totale (comision de acordare + comision de gestiune + alte comisioane) în sumă de până la 2%;
- pe lângă cele două comisioane prezentate mai sus, băncile pot percepe și alte comisioane/
La acordarea creditelor punte, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii va acorda o garanție de cel mult 80% din valoarea creditului punte. În plus, antreprenorii au posibilitatea de a garanta suplimentar cu bunurile achiziţionate în cadrul programului.
Perioada de analiză și solutionare a creditului punte este de maximum 20 zile de la solicitarea creditului de către antreprenor.
În schimbul garantării creditului solicitat, FNGCIMM percepe un comision ce variază în funcție de ratingul stabilit de instituția finanțatoare la acordarea garanției și este de cel mult 3,8% din suma garantată, respectiv soldul garanției pentru anii ulteriori.
Comisionul perceput de către NFGCIMM ar putea să scadă până la scadă până la 2,5% din valoarea creditului printr-un protocol care va fi semnat între acest fond, Fondul de contragarantare și Ministerul pentru Mediul de Afaceri îmn perioada următoare.
Implementarea proiectelor prin intermediul creditului punte
Pentru implementarea optimă a programelor de finanțare, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a prevăzut următoarele modalități de acordare a sprijinului financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei / proiect:
- prin intermediul mecanismului cererii de plată în cazul beneficiarilor care negociază cu furnizorii livrarea bunurilor fără efectuarea în prealabil a contravalorii acestora, urmând ca acest lucru să fie realizat la momentul încasării ajutorului nerambursabil;
- prin intermediul mecanismului cererii de decontare în cazul beneficiarilor care plătesc din fonduri proprii sau credite bancare valoarea bunurilor descrise în proiect.
Întrucât puțini furnizori vor accepta să livreze echipamente, instalații, mijloace de transport, mobilier sau să presteze diverse servicii fără a încasa contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză, cei mai mulți antreprenori vor fi nevoiți să abandoneze mecanismul cererii de plată și să se orienteze către decontarea cheltuielilor efectuate în avans, din fonduri proprii sau din credite bancare.
Pentru că nici varianta plății din surse proprii a bunurilor și echipamentelor cuprinse în proiect nu poate fi urmată de foarte mulți beneficiari, ca urmare a imposibilității de a dispune rapid de sume de până la 44.000 de euro, este de așteptat că foarte multe întreprinderi vor solicita credite punte pentru implementarea propriilor proiecte de investiții, urmând să ramburseze creditul contractat la data încasării ajutorului financiar nerambursabil din partea finanțatorului.
Comentarii articol (4)