Formularea "îndeplinirea ei defectuoasă" din textele de lege ce definesc neglijența în serviciu din vechiul și din actualul Cod penal trebuie citită ca "îndeplinește prin încălcarea legii" pentru a fi în acord cu Constituția, potrivit unei decizii pronunțate joi de CCR. Judecătorii au aplicat practic același raționament ca în cazul abuzului în serviciu, în Decizia nr. 405/2016. Totuși, decizia de față nu va deveni general obligatorie decât după ce e publicată în Monitorul Oficial.
"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.249 alin.(1) din Codul penal din 1969 și ale art.298 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma «îndeplinirea ei defectuoasă» din cuprinsul acestora se înțelege «îndeplinirea prin încălcarea legii»", scrie în comunicatul publicat pe pagina de internet a Curții. "Totodată, Curtea a reținut că reglementarea în vigoare a infracțiunii de neglijență în serviciu permite încadrarea în conținutul său a oricărei fapte săvârșite din culpă, dacă s-a adus o atingere minimă drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice", a mai constatat Curtea.
Mai mult decât atât, judecătorii au subliniat faptul că legiuitorul trebuie să stabilească și la infracțiunea de neglijență în serviciu un prag valoric pentru pagubă sau intensitatea/gravitatea vătămării drepturilor ori intereselor legitime ale unei persoane. Judecătorii au făcut și aici același lucru ca în cazul deciziei cu privire la abuzul în serviciu, după cum explică aceștia în comunicatul respectiv.
"În aceste condiții, Curtea a statuat cu privire la necesitatea complinirii de către legiuitor a omisiunii legislative constatate, sub aspectul valorii pagubei sau intensității/gravității vătămării drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice în vederea asigurării clarității și previzibilității normei penale examinate", este concluzia judecătorilor.
Dacă în Decizia nr. 405/2016 referitoare la abuzul în serviciu lucrurile nu au fost clare pentru toată lumea cu privire la necesitatea de a impune un prag, ele au fost clarificate de judecătorii de la CCR cu ocazia unei noi decizii privind abuzul în serviciu. Aici, judecătorii au lăsat fără urmă de îndoială faptul că s-au referit la necesitatea impunerii unui prag.
Notă: Decizia CCR va deveni general obligatorie de îndată ce este publicată în Monitorul Oficial. De la acel moment, judecătorii care vor avea în față cauze cu fapte de neglijență în serviciu vor trebui să aplice raționamentul CCR privind interpretarea acestui text de lege.
Comentarii articol (0)