În Italia, cea mai cunoscută micro-nație este Principatul Seborga, întinsă pe 14 km2 și cu o populație de aproximativ 300 de locuitori, un oraș din regiunea Liguria, aproape de capătul sudic al graniței cu Franța. Administrativ, principatul este de fapt o comună a provinciei italiene Imperia, în care principalele activități economice sunt agricultura, în special, cultivarea măslinelor și a florilor, dar și turismul, dezvoltat ca urmare a publicității pe tema perseverenței acestei regiuni de a-și declara independență față de Italia.
Istoria modernă a principatului începe în 1963, atunci când Giorgio Carbone, șeful cooperativei locale a producătorilor de flori, promovează ideea că Seborga și-a păstrat independența istorică, deoarece în secolul al X-lea un nobil a acordat suveranitate deplină acestui teritoriu de 14 km2, iar în anul 1079 Papa Grigorie al VII-lea și împăratul Henric al IV-lea au declarat Seborga drept Principat Imperial al Sfântului Imperiu Roman.
În plus, peste ani, în 1861, actul de unificare a teritoriilor italiene nu menționează și Seborga ca regiune încorporată, așadar acest teritoriu își păstreaza un statut separat.
Giorgio Carbone a reușit să-i convingă pe localnici cu argumentele sale, astflel că în 1963 el este ales prinț al teritoriului (deși nu are nu are nicio acoperire juridică) și domnește până în noiembrie 2009, când moare la vârsta de 73 de ani.
În anul următor, în Seborga se organizează primele alegeri pentru desemnarea unui nou prinț. Au existat cinci propuneri, dintre care două, Marcello Menegatto și Gian Luigi Morgia, au fost nominalizarile din partea consiliului. Alegerile au avut loc la 24 și 25 aprilie 2010 și, din totalul de 220 de alegători eligibili, 89 au votat pentru Menegatto și 67 au votat pentru Morgia. Menegatto, în vârstă de 31 de ani, a devenit noul prinț și a fost încoronat în cadrul unei ceremonii ținute la 22 mai 2010. El va avea o domnie de șapte ani, după care vor avea loc noi alegeri.
Seborga are pe lângă familie regală și pavilion, monedă, dar și armată, intitulată Corpo della Guardia, care reunește în jur de zece soldați, ceea ce a stârnit reacții de amuzament la nivel gobal, spunându-se că în Seborga sunt mai multe pisici decât soldați.
Republica Italiană și instituțiile internaționale consideră și tratează Seborga ca pe o parte integrantă a Italiei. Aplicarea legii, sănătatea publică, telecomunicațiile, serviciile școlare și toate celelalte servicii publice funcționează și aici la fel ca în restul Italiei. Locuitorii din Seborga plătesc cu regularitate impozite, participă la viața administrativă italiană și votează în alegerile locale și naționale (italiene). De exemplu, în alegerile Senatului din 2001, participarea la alegeri în regiune a fost de 84,21%.
Comentarii articol (0)