Pentru personalul militar, polițiști și şi funcţionarii publici cu statut special din instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, Legea nr. 153/2017 nu aduce creșteri salariale începând de anul acesta, ci de anul viitor. În vigoare de la 1 iulie, noul cadru al salarizării bugetare prevede o creștere cu 25% a veniturilor salariale pentru aceste categorii, începând cu 1 ianuarie 2018.
"(..) cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017", scrie în noua lege a salarizării unitare.
Ce se va întâmpla mai departe, adică după creșterea din ianuarie? Aceeași lege prevede că următoarele creșteri se vor face gradual, până când se va ajunge, în 2022, la sumele maxime prevăzute pentru militari și polițiști în cuprinsul actului.
"În perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat", scrie în lege. Dacă și în ce măsură aceste creșteri salariale se vor realiza, vom vedea la timpul respectiv.
Cel mai mare salariu, puțin peste 10.000 lei
Personalul militar are dreptul la soldă lunară, iar polițiștii au dreptul la salariul lunar. Concret, solda lunară se compune din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale. Similar, salariul polițiștilor se compune din salariul de funcţie, salariul gradului profesional deţinut, gradaţii şi, după caz, salariul de comandă, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale, potrivit prevederilor legale în discuție.
Legea nr. 153/2017 prevede într-o anexă specială (care se regăsește atașată acestui articol) care sunt soldele/salariile de funcție maxime la care vor ajunge militarii, polițiștii și funcționarii cu statut special din sistem până în 2022. La aceste sume maxime (valori brute) ne vom referi și noi în cele ce urmează.
Să începem din vârful ierarhiei: Șeful Statului Major General va ajunge la cel mult 10.880 lei, iar la același salariu vor ajunge și secretarul de stat - şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale și directorul Serviciului de Protecţie şi Pază.
Pentru funcțiile corespunzătoare gradului de general, amiral, chestor general de poliție, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, salariile se vor situa între 8.247 lei și cel mult 8.774 lei. Un chestor-șef de poliție va avea cel mult 8.247 lei, iar un colonel va avea undeva între 5.791 lei și 6.844 lei.
Mai jos, un comisar de poliție/penitenciare va avea cel mult 5.528 lei, iar un inspector principal va avea cel mult 4.819 lei. De la gradul de maistru militar principal/plutionier adjutant principal în jos, salariile maxime diferă în funcție de studiile salariatului. Spre exemplu: un maistru militar de clasa a II-a sau un plutonier major va avea undeva între 4.130 și 4.216 lei pentru studii superioare, iar pentru studii medii va avea cel mult 3.950 lei.
Cele mai mici salarii din grilă le revin soldaților. Aceștia vor avea maximum 2.500 lei, iar un caporal clasa I va avea cel mult 2.780 lei.
Notă: Toate aceste valori sunt raportate la gradația 0, potrivit prevederilor din lege.
Prime, sporuri și compensații
Cei care lucrează în locuri de muncă sau operațiuni periculoase au dreptul la o primă în acest sens, calculată în funcție de gradul de periculozitate: pentru cele deosebit de periculoase, prima se situează între 37 și 50%; pentru cele foarte periculoase, între 16 și 30%, iar pentru cele mai puțin periculoase, prima e de până la 16%.
Militarii, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din administrația penitenciarelor și personalul civil au dreptul la sporuri de până la 15%, în funcție de condițiile de muncă, corespunzător timpului de muncă lucrat în: condiţii periculoase sau vătămătoare, condiţii grele de muncă și în activităţile care solicită o încordare psihică foarte ridicată.
"Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care desfăşoară activităţi privind prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului propriu beneficiază de o compensaţie de 30% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază", scrie în lege.
De asemenea, cei care execută lucrări de excepție sau misiuni speciale primesc până la 50% în plus la salariu/solda de funcție de bază. Cei care sunt trimiși în delegație sau sunt detașați au dreptul la indemnizația specială de delegare/detașare, precum și la decontarea cheltuielilor de cazare. Totodată, cei care lucrează cu cifru de stat beneficiază de o indemnizație de 15-20% din soldă/salariul de bază.
"Pentru activitatea desfăşurată în unităţi situate în localităţi sau în zone izolate ori în unităţi situate în localităţi sau zone unde atragerea personalului se face cu greutate, personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi personalul civil beneficiază de un spor de până la 20% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază", se mai prevede în Legea nr. 153/2017.
Acestea nu sunt însă decât câteva exemple de sporuri și sume suplimentare pe care le pot primi cei din sistem. Actul normativ prevede, în egală măsură, prime și compensații speciale pentru personalul aeronautic, drepturile bănești pentru cei din marină, care sunt banii pe care îi primesc cadrele pe timpul studiilor sau cei care aleg modelul instruirii individuale, dar și sumele care se cuvin personalului civil.
"Personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională beneficiază de drepturile salariale reglementate prin prezenta lege, potrivit categoriei de personal şi domeniului în care îşi desfăşoară activitatea, scrie în actul normativ", referitor la această categorie de personal.
Notă: Toți cei interesați să vadă ce bani primesc bugetarii care ocupă o anumită funcție vor avea acces la o listă publicată de instituția sau autoritatea unde se încadrează funcția respectivă. Legea nr. 153/2017 aduce în sarcina autorităților publice o obligație de transparentizare a veniturilor, despre care vă povesteam mai multe aici. Primele astfel de liste ar trebui publicate în luna septembrie.
Comentarii articol (9)