Examenul de definitivat pentru ocuparea posturilor destinate notarilor stagiari care și-au încheiat stagiul în 2016 a avut loc în zilele de 5 și 7 septembrie 2017, conform unui anunț al INR. Totodată, un alt anunț emis de INR a stabilit organizarea concursului de admitere în funcția de notar public, pentru cei cu minimum șase ani vechime în funcții de specialitate juridică, pentru zilele de 4 și 6 septembrie 2017.
În primul caz este vorba de 79 de locuri din mai multe localități din județele Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Botoșani, București, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea și Vrancea. Lista completă este aici.
În al doilea caz este vorba de doar 15 locuri din câteva localități din județele Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Caraș-Severin, Constanța, Mehedinți, Neamț, Suceava, Timiș și Vrancea, lista completă fiind aici.
Rezultatele pot fi consultate aici (definitivat) și aici (admitere). Pentru a participa la probe, candidații s-au prezentat, în zilele amintite, la Centrul de Conferințe Auditorium Pallady (Bd. Theodor Pallady, nr. 40G, Sector 3, București).
Atenție! Atât în cazul examenului, cât și în cazul concursului, au fost menținute în 2017 tematica și bibliografia valabile în anul 2016, acestea fiind disponibile aici (partea teoretică) și aici (partea practică).
Dosarul de înscriere și probele
Candidații care au vrut să participe la examenul de definitivat pentru ocuparea posturilor destinate notarilor stagiari și-au putut depune dosarul de înscriere până duminică, așa cum reiese din regulamentul inclus în Ordinul Ministerului Justiției (MJ) nr. 1.494/2014.
„Cu cel puțin 30 de zile înainte de data examenului, notarul stagiar depune la Camera (notarilor publici - n. red.) în a cărei circumscripție se află postul pentru care a susținut examenul sau concursul de dobândire a calității de notar stagiar dosarul de înscriere la examenul de definitivat (...)”, este precizat în actul normativ.
Dosarul de înscriere trebuia să includă documente care să ateste îndeplinirea condițiilor legale pentru dobândirea calității de notar public. Printre altele, candidații au avut nevoie de o copie certificată pentru conformitate cu originalul a diplomei de licență în drept obținută în România (însoțită de foaia matricolă, respectiv suplimentul la diplomă), certificatul de cazier judiciar sau echivalentul acestuia, certificatul de promovare a examenului/concursului de dobândire a calității de notar stagiar și dovada achitării taxei de înscriere la examen. Lista completă a actelor necesare este disponibilă în fișierul anexat articolului.
După ce termină perioada de stagiu și obține certificatul de absolvire, fiecare notar stagiar este îndreptățit să se prezinte la cel mult două sesiuni ale examenului de definitivat. Apoi, calitatea de notar stagiar încetează automat după numirea în funcția de notar public.
Potrivit Ordinului MJ nr. 1.494/2014, definitivatul constă în două probe scrise de tip sinteză: una cu caracter teoretic și una cu caracter practic. Examenul se desfășoară în București, pe parcursul a două zile, cu o zi de pauză între prima și a doua probă, durata fiecărei probe fiind de trei ore.
Referitor la concursul de admitere în funcția de notar public pentru cei cu minimum șase ani vechime, ultima zi de înscriere a candidaților a fost sâmbătă (adică cu minimum 30 de zile înainte de data concursului). În acest caz, dosarul s-a depus la sediul Camerei notarilor publici în a cărei circumscripție candidatul dorește să-și desfășoare activitatea, acolo unde există posturi vacante.
Dosarul de concurs trebuia să includă, printre altele, o copie certificată pentru conformitate cu originalul a diplomei de licență în drept obținută în România (însoțită de foaia matricolă, respectiv suplimentul la diplomă), certificatul medical și avizul psihologic, precum și o copie certificată pentru conformitate cu originalul a contractului de muncă din care să rezulte exercitarea timp de șase ani a funcțiilor de specialitate juridică. Lista completă poate fi consultată, de asemenea, în fișierul anexat articolului.
Probele concursului de admitere se desfășoară în exact aceleași condiții în care se desfășoară cele pentru examenul de definitivat.
Important! În altă ordine de idei, autoritățile au operat în ultimele luni mai multe modificări legislative ce privesc examenele pentru notari, despre care am scris pe larg aici și aici.